Kezdőlap / Egészség és fitness / Multivitamin és fokozott hatású ásványi kiegészítő

Multivitamin és fokozott hatású ásványi kiegészítő

Lehet, hogy valakinek csak egy jól kiegyensúlyozott multivitaminra és ásványi kiegészítőre van szüksége. De ugyanez az alapját is képezheti egy kúrának, mely során külön egyedi kiegészítőkkel is megfejelik az illető sajátos igényeihez igazodva. Az okosan kiválasztott multivitamin megfelelő arányban kiegyensúlyozott tápanyagokat tartalmaz, és az ideális döntést jelenti, hacsak az orvos vagy dietetikus külön szert nem ír elő.
Egy alapvető multivitaminnak és ásványi készítménynek legalább a következőket kell tartalmaznia: A-vitamin, bétakarotin, B-komplex, C-, D-, E-vitamin, foszfor, kalcium, magnézium, kálium, vas, cink, mangán, réz, jód, molibdén, króm, szelén és vanádium.
Igényesebb készítményekben ezenkívül szerepelhet még néhány további tápanyag is, például: kolin, inozit, metionin, PABA (para-aminobenzolsav), bioflavonidok, lizin, lecitin, rutin, betain, heszperdin és cisztein.
Fokozott hatású vitaminok
A több nem mindig jobb. A legtöbb vitamin és ásványi anyag az enzimekkel együttműködve fejti ki hatását a szervezetben. A test azonban minden enzimből csak egy bizonyos maximális mennyiséget képes termelni – vagyis egy bizonyos enzim hozzáférhetőségének függvényében csak adott mennyiségű vitamint, illetve ásványi anyagot képes a szervezet hasznosítani. A legtöbb esetben a szükségesnél nagyobb mennyiség fokozása nem serkenti az anyagcserét. Ehelyett a test vagy elraktározza az illető tápanyagot (ha az zsírban oldódó, például az A- és D-vitamin), vagy (amennyiben vízben oldódik) kiüríti (jó példa erre a C-vitamin).
A zsírban oldódó A- és D-vitaminok hosszú időn át szedett óriásadagjai mérgező hatásúak lehetnek, és megzavarhatják más tápanyagok felszívódását, illetve hasznosítását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás