Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Jászai Mari Színház

Jászai Mari Színház

Tatabányán a színházi életet az 1964-ben alakult Bányász színpad alapozta meg. Az amatőr társulatot az alapítástól kezdve Éles Béla vezette, aki hivatásos sportolóként került a városba. A színház létrehozásának gondolata már ’73-ban felvetődött, hogy a megyeszékhelyen egy állandó színházat kéne létrehozni úgy, hogy az amatőr társulatot kéne hivatásos, vagy félhivatásos rangra emelni legalább. Ehhez azonban a Népszínház épületében átalakításra volt szükség, így alakították ki a színpadot és a nézőteret is, kifejezetten színházi előadások létrehozására. Az Orpheusz Színház a már felújított épületben játszott, László Tibor vezetésével. Saját előadások mellett rendszeresen hívtak vendégteátrumokat, így érkeztek a Nemzeti Színházból és a Vígszínházból is. 2004. óta a Bányász Színpad jogutódja az Orfeusz Társulat, ez mai napig az épületben működik.
1989-ben költözött az épületbe az Éles Béla vezette Játékszín, amely Tatabánya első, államilag támogatott színházat lett. A színház 1994-ben vette fel az Ászáron született tragika, Jászai Mari nevét. A színháznak régi hagyománya, hogy Jászai gyűrűt adományoznak. A gyűrűn Jászai Mari arcképe látható, amelyet az évad legemlékezetesebb alakítását nyújtó színésze, vagy színésznője kap meg. A díjat a közönség szavazatok alapján ítélik oda. Eddigi díjazottak: Tóth Ildikó, Horváth Lajos Ottó, Margitai Ági, Moldvai Kiss Andrea, Honti György, Mucsi Zoltán Egyed Attila.
Az elmúlt időszakban közel 1100 színész fordult meg a színpadon, közel 130 saját premiert láthattak. A bemutatott szerzők nagy része kortárs, így Tasnádi István és Kárpáti Péter, aki házi szerzőnek számít. Az intézmény állandó társulatot ugyan nem tud fenntartani, de a visszatérő művészek jóvoltából kialakult Tatabánya és a színház virtuális társulata.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás