Jéva szigete

Jáva a szigetvilág központja. Gyűrűként követik egymást a kisebb – nagyobb szigetek ez egyenlítő körül. Jáva szigete Indonéziához tartozik, ezen szigeten található Indonézia fővárosa, Jakarta is. Ez Indonézia földrajzi, politikai, gazdasági központja.Itt javai, valamint indonéz nyelvet beszélnek. Vallásuk a muszlim vallás, az sziget több mint 88%-a ezt a vallást gyakorolja.
A sziget vulkánokban bővelkedik, összesen 38 működő vulkánja van, és több alvó is. A működő vulkánok közül a legismertebb a Bromo, mely 2392 m magas. Java a világ egyik legsűrűbben lakott területe, ahol az összlakosság több mint fele él, akik főként malájok és pápua népek.

A hely érdekessége, hogy Java szigetének lakói számára a mennydörgés ugyanolyan megszokott dolog, mint egy nagyváros lakóinak a közlekedési zaj. A szigeten az év 300 napján dörög és villámlik. Jóformán mindennap megdördül az ég – hol közvetlenül az ember feje fölött, hogy meg valahonnan messziről dübörög.
A világon nemcsak esős térségek vannak, léteznek „villámban gazdagok” is; a kettő nem jár feltétlenül együtt. A viharfelhők képződéséhez az egyenlítői országok partvidékein a legkedvezőbbek a feltételek. És Java szigete földrajzi helyzeténél és a meteorológia körülményeinél fogva vezet közöttük: itt a legtöbb a mennydörgés az egész világon.

Java gasztronómiája több helyről, több kultúrából vette hagyományait. A sziget nyugati részén inkább a nyers zöldségeket részesítik előnyben, a halat, az egyszerűen elkészített húst, és fűszereket is csak főzés után, ízesítésként használnak.
Java középső részén viszont nélkülözhetetlenek a fűszerek: a chili és a cukor.
A keleti területeken a gyökereket, fűszerkeverékeket kedvelik.

A természetfotósok, viharvadászok kedvelt helye is ez, pont a természeti adottságai miatt. Kikapcsolósra vágyóknak is bátran ajánlott!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izraeli út első állomásai

Ha közvetlen repülővel szeretnénk Izraelbe utazni, első állomásunk Tel- Aviv. Ez a város a modern …

Leave a Reply