Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / Jó szülőnek lenni- tanulni kell

Jó szülőnek lenni- tanulni kell

Nem mindenki születik a gyereknevelés tudományával. Sőt mindenkinek tanulnia kell azt, hiszen egy gyermek világrahozatalával még nem válunk igazi szülővé.
A különbség szülő és szülő között leginkább abban rejlik, hogy ki mennyire képes érezni a gyermekkel való helyes viselkedést. Van aki számára annyira természetes, van aki segítség nélkül nem találja a helyes utat. Van aki végtelen türelemmel megáldott személyiség, van aki hamarabb feladja.
Ez adottság. Az alap, amiből mindenkinek építkeznie kell. Mire túljutunk egy korszak nehézségein, jön a következő, testvérek születésével pedig kezdődik minden elölről. Bár ekkorra legalább jókora tapasztalattal rendelkezünk már.
Segítséget jelenthet , akár intézményi szinten alkalmazott módszerek leírásának böngészése.
Néha elég egy mondatra rátalálni, lehet az az egy mondat indít meg bennünk egy másfajta rálátást a gyermek személyiségének megértésére.
Ilyen lehet például a Mária Montessori által kidolgozott pedagógia jelmondata: „Segíts nekem, hogy magam tudjam csinálni!” Minden gyermek kivétel nélkül a világ megismerésének vágyával jön a világra. Ebben csupán támogatásra van szükségük, közreműködő társra, s a tapasztalás szabadságára. Tehát nem hegyi beszédre és korlátok felállítására. Hanem eszközökre és támogatásra.
Legyenek mindig a korának megfelelő eszközei! Segítsük, hogy használni tudja őket, de ne irányítsuk túlzottan. Ha elakadt és nincs ötlete, segítsünk kitalálni valamit és lelkesítsük ebben. A sikerélmény pedig újabb ötleteket és alkotásokat fog szülni, önálló életre keltve ezzel a kreativitását!
Jó ha példát mutatunk olyan módon is, hogy mi is alkotunk. Ezzel is megerősítjük benne az alkotás komoly mivoltát, ha már mi vagyunk az elsődleges példaképe gyermekünknek, igyekezzünk okos elfoglaltságokat találni az esetleg rendelkezésünkre álló szabadidőnkben.
angyal.e

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen is szülőnek lenni?

Hát nem könnyű. Az ember már megszületése előtt rengeteg feladatot hárít a szülőkre. Hangsúlyozni lehetne …

Hozzászólás