Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Kállay „Hintapolitikája”

Kállay „Hintapolitikája”

A voronyezsi katasztrófa és az 1943 júliusi olaszországi fordulat hatására titkos tárgyalások kezdődtek az angol-amerikai szövetségesekkel, miközben a kormány szövetségesi kötelezettségeit is teljesítette Németországgal szemben. Ennek eredményeképpen 1943 szeptemberében előzetes fegyverszüneti feltételeket fogadtak el. A megállapodás szerint a fegyverszünet akkor lépett volna életbe, amikor a Balkánon előrenyomuló angol-amerikai csapatok Magyarország határához érkeznek.
Az előzetes megállapodás többek között a következőket tartalmazta:
Magyarország kapitulációját titokban tartják, amíg a szövetségesek el nem érik az országhatárt. Magyarország fokozatosan csökkenti katonai együttműködését Németországgal. Kivonja csapatait a Szovjetunióból, segíti a németországi célpontokat támadó szövetséges légierő átvonulását Magyarország felett. Fokozatosan csökkenti a gazdasági együttműködést Németországgal, megtagadja a haditermelésben való részvételt. Ellenáll a Németország részéről történő, és területét fenyegető minden megszállási kísérletnek, e célból újjászervezi a magyar haderőt, hogy az képes legyen a németektől elszakadni, és őket megtámadni. Adott pillanatban Magyarország összes erőforrását. légi támaszpontjait és közlekedési hálózatát a szövetségesek rendelkezésére bocsátja.
Kállay csak a Balkánon esetleg előnyomuló angol-amerikai csapatokkal számolt. Nem volt hajlandó fegyverszüneti tárgyalásokat folytatni a Szovjetunióval, sem akkor, sem később, amikor pedig erre már az angolok és az amerikaiak is felszólították. Sőt, fegyveres védelemre készült az országhatárhoz közeledő Vörös Hadsereggel szemben.
Az angol-amerikai irányban megindult külpolitikai kapcsolatkeresés belső
megfelelője a kormánytói balra álló ellenzékkel szembeni engedékenyebb Antifasiszta magatartás volt. Az SZDP nagyobb szervezkedési szabadságot kapott, s nem demokratikus akadályozták az SZDP és a Kisgazdapárt 1943 nyarán formálódó együttműködő erők kötődését. Felhasználva a IIL Internacionálé megszűnését, a KMP bejelentette saját feloszlását, majd Békepárt néven, azonos programmal folytatta tevékenységét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Járványemlék Pest-Budán

A török uralom után szomorú képet mutatott Pest-Buda közegészségügyi helyzete. Az ostrom következtében a város …

Hozzászólás