Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Kapd el a porcicát!

Kapd el a porcicát!

Van egy lehetetlen, és végtelenül sok körültekintést igénylő betegség, a poratka allergia. Szinte képtelenség megelőzni a kialakulását, akin pedig előjönnek a tünetek, igen sok erőfeszítés árán tudja csak kordában tartani környezetét, hogy enyhítse tüneteit.
Mi is az a poratka allergia? Pontosan mire vagyunk allergiásak?
Nos, a házi por önmagában senkiből sem vált ki allergiás reakciót, csak éppen van egy kis élőlény, egy kis atka, ami imádja a házi port, és bizony az mindenhol ott is hagyja a nyomát, a székletét. Ez a mikroszkopikus ürülék belélegezve már okozhat allergiás tüneteket. Sajnos nagyon gyakori allergiás megbetegedésről van szó.
A poratkák a nedvesebb levegőt kedvelik, így a nyári hónapok valamivel kedvezőtlenebbek számukra, mint a télen erősen fűtött lakások. Mínusz 20 fok alatt, illetve plusz 50 fok felett elpusztulnak, de velük együtt mi is. Így hát meg kell tanulnunk valahogyan együtt élni velük, és ahova nem valók, onnan eltüntetni őket.
Rémisztő adat, hogy egy gramm porban, több száz poratka is vígan eléldegélhet.
Mivel a poratkák általában légútjaink révén jutnak a szervezetünkbe, érthetően elsősorban légúti megbetegedéseket okoznak. Leginkább az orrnyálkahártya irritációja, szemünk kötőhártyájának gyulladása jelentkezik. Viszket az orrunk, szemünk, tüsszentünk. Súlyosabb esetekben akár asztmatikus rohamot is kiválthat az irritáció.
A légúti allergia mellett a bőrön jelentkezhetnek a tünetek, csalánkiütés, ekcéma, és egyéb foltok formájában.
Mivel a legmarkánsabban ágyneműinkben halmozódik fel a poratkák ürüléke, így a tünetek is éjszaka jelentkeznek legerősebben.
Diagnózisa viszonylag egyszerű, egy bőrgyógyász általi alapos tüneti kivizsgálás, egy bőrteszt, illetve egy vérteszt eredménye során lehet diagnosztizálni ezt az allergiát is.
A tünetek enyhítésére megfelelő gyógyszerek állnak rendelkezésre, de sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az életmódbeli változásokra, hogy életünk élhetőbb legyen.
Mit tehetünk?
Sokat segíthet a gyakori porszívózás, portalanítás, az ágyneműk, kárpitok, függönyök, szőnyegek gyakori, magas hőfokon való mosása. Forgalomban van számtalan levegőtisztító készülék is, melyek igen hatásosak, bár meglehetősen drága készülékek. Gyermekeink megóvása érdekében csökkenthetjük a plüssállatok számát, vagy azok gyakori mosása javasolt. Vannak célirányos atkaölő vegyszerek is, melyek pár hónapra megoldást jelenthetnek, de a már jelen lévő szennyeződést nem pusztítják el. Mindezek mellett pedig gyakran szellőztessünk, és kapjuk el a porcicát!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás