Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Kolumbusz felfedezi Amerikát

Kolumbusz felfedezi Amerikát

Egyetlen európai sem tudta 1492 előtt, mi is van a Kanári- és az Azori-szigeteken túl. Amikor Kolumbusz Kristóf vitorlát bontott, és elindult nyugat felé, az Indiába vezető tengeri utat szerette volna megtalálni. Ám e helyett felfedezett egy új földrészt, amelynek létezéséről senki, még a legnagyobb utazók és földrajztudósok sem tudtak Európában. A Mundus Novus, vagy is az „újvilág „nevet adták ennek a földrésznek, amelyet ma Észak- és Dél- Amerikának hívunk.
Kolumbusz nem jutott el az Észak-Amerikai partokig, hanem csak az Antillákig. Nagy jelentőségű felfedezése egy tévedésnek köszönhető, amelyre soha nem jött rá. Élete utolsó napjáig meg volt győződve arról, hogy Indiába jutott el. Innen ered Nyugat-India- az Észak- és Dél-Amerika között a Karib- vagy Antilla-tengerben elterülő szigetvilág-elnevezése, illetve az indiánok, vagyis Amerika őslakóságának a neve.
Kolumbusz az itáliai Genovában született 1451-ben, és 14 éves korától a tengereken hajozótt. 30 évesen már tapasztalt hajós volt.
A 15. században a portugálok a tengeren szerettek volna eljutni Indiába, ahonnan szárazföldön érkeztek a fűszerek, a drágakövek és a selymek. Hajósaik kelet felé igyekeztek oda, Afrika déli csúcsát megkerülve.
A Bibliából és az ókori irodalom tanulmányozásából, meg abból a néhány tudományos könyvből, amelyhez hozzájuthatott, Kolumbusz arra a meggyőződésre jutott, hogy nyugat felé hajózva hamarabb el lehet érni Indiába.
Marco Polo a Világ leírása, valamint Pierre d’ illy bíboros Imago Mundi című műveinek azok a példányai, amelyeket Kolumbusz látott el jegyzeteivel, még ma is megvannak.
Ezek az írások és az itáliai mérföldet használva, megtévesztették Kolumbuszt.
Nyugat felé hajózás gondolatát 1482-ben előterjesztette II. Jánosnak, Portugália királyának, aki azonban elutasította tervét.
Kolumbuszt végül Spanyolország társuralkodói, Aragóniai Ferdinánd és felesége Kasztíliai Izabella támogatta, pontosan 10 évvel később, 1492-ben. Három hajót bocsátottak rendelkezésére az utazáshoz, a Mariegalante fedélzetes hajót, amit Santa Maria-ra keresztelt át, valamint két kisebb vitorlást, a Ninát és a Pintát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás