Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Karinthy Színház

Karinthy Színház

Ez a színház a rendszerváltás előtt alakult, vállalkozásként. Tevékenysége úttörő, Buda egyetlen, folyamatosan játszó kőszínháza, sőt a színházi struktúraváltás egyik példája is, hiszen sajátos szellemiséget hordoz. Megalakulását a XI. kerületi Tanács tette lehetővé.
Ez a színházforma Hököm Színpad néven jött létre és ez előhírnöke lett a színházi struktúraváltásnak.
A nyitó előadás a Kaffka Margit Gimnázium dísztermében volt, Karinthy Ferenc: Gőz, valamint Hubay Miklós: A zsenik iskolája című darabjaival indult. A színháznyitás nagy társadalmi és kulturális visszhangot váltott ki. A színház bukását A miért bántják a magyar futballt című produkció bukása okozta, ugyanis össztársadalmi ellenérzést váltott ki. A Hököm színpad azonban nem adta fel, számukra a vándorlások évei kezdődtek.
Először a MOM-ban léptek fel, majd a Marcibányi téri Művelődési Központ következett. Utána már bárhol felléptek, ahol lehetett és befogadták, elfogadták őket. Például nincs olyan vidéki város, ahol a Vuk című gyermekelőadásukkal ne jártak volna. Négy évadot töltöttek el egyetlen pesti játszóhelyükön, a Gutenberg Művelődési Otthonban. Aktív szerepet vállaltak a színház felújításában, színházi centrumot alakítottak ki az évadok során. Nagysikerű előadásaik voltak a Svejk és a Tamás bátyja kunyhója, vagy akár a Mágnás Miska. Rendszeres gyerekelőadásaik végig sikeresek voltak, ezek a következők: A Hercegnő és a Varázsló, Ali baba és a rablók, Peti meg a Róka. Névváltoztatásuk jelentős fordulat volt életükben, amikor is Karinthy Színházzá váltak. Az alapprogram nem változott, a Karinthy műveken túl továbbra is magyar darabokat játszanak, míg a világ drámairodalmából a legkülönbözőbb irányzatokat veszik elő. A másság, a tolerancia, a kisebbség védelmének érdekében is felszólalnak, darabjaikkal kifejezésre juttatják véleményüket. Kiemelkedő hatása volt Karinthy Márton: Korai fagy című színpadi darabjának, mely az AIDS-ről szól, katartikus hatást gyakorolt a nézőkre, társadalmi visszhangja is volt. Rendszeresen hívnak meg vendégrendezőket is, így téve még színesebbé a színház életét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás