Kezdőlap / Étel és ital / Kávé / Kávé – ürülékből

Kávé – ürülékből

Sok helyen termesztenek kávébabot, így a kávék többsége nem számít kuriózumnak. Persze így is akadnak olyanok, melyek a legkritikusabb kávészakértőket is ámulatba ejtik és valódi kávékülönlegességnek számítanak. Ezeket a kávékat nem a kávébabok termesztésének helye teszi egyedivé, hanem annak a módja, ahogy elkészítik. Kopi Luwak. Ezt a nevet viseli a világ egyik legkülönlegesebb kávéja. Jamaicából származik, pontosabban Szumátra szigetéről. Nevében a Kopi indonézül a kávé szóra utal. Annyira luxuskávénak számít, hogy évente összesen kevesebb, mint 200 kilót készítenek belőle, ezért az ára is elég borsos. Ebből az egyedi ízvilágú, különleges fermentológiájú kávéból 10 dkg-ért megközelítőleg 14000 forintot kell fizetni. És akkor lássuk, hogy mitől is olyan egyedi a mód, ahogy készül. Az indonéz szigeteken él egy őshonos cibetmacskaféle, a maláji pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus), amit a helyiek csak Luwak-nek neveznek. Ők a kávéfák tetején éldegélnek, és táplálékként a legérettebb, legpirosabb kávébabszemeket fogyasztják. A kávészemek végighaladnak az állat emésztőrendszerén, majd megjelennek az ürülékükben. Az a folyamat, ami a kávészemekkel történik az állat emésztőrendszerében, lényegében ugyanaz, ami a normál kávékészítés során a nedves erjesztés során végbemegy. Mégis meggyőződésük, hogy a pálmasodró bélrendszerében lezajló folyamatok adják a kávénak az utánozhatatlan ízt. Az ürülékből összegyűjtik a szemeket, megpörkölik, majd ízesítik. Aki kóstolta, állítja, hogy a világ legfinomabb kávéja és a legízletesebb, amit valaha ivott. Egyszerre krémes, és testes, nehéz. Kicsit a karamellre és a föld ízére hasonlít. Külföldön járva bármelyik Starbucks kávézóban meg lehet kóstolni körülbelül 1000 forintnak megfelelő összegért.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?

Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …

Hozzászólás