Kezdőlap / Kopaszodás / Kezdetektől napjainkig

Kezdetektől napjainkig

A paróka egy hajpótló eszköz, méghozzá az ősidőkből. Már az Ókori Egyiptomban is használták, erről rengeteg ábra és írás maradt fent napjainkig. Akkoriban a hajmunkát a rabszolgák végezték.
Akkoriban a parókát, nem csak a kopaszodás eltitkolására hordták, hanem fontos rangi besorolást is jelentett egy-egy paróka stílusa anyaga. A rangban feljebb álló emberek, különböző fonással és csomózással készült parókát hordtak. Az alattvalók általában valamilyen szövetből készült fejfedőt viseltek.
Az ezt követő évszázadokban, a paróka feledésbe merült, és legközelebb csak a Barokk korban élte újra virágkorát, amikor is a hatalmas Medici-gallér nem tette lehetővé a hosszú, lelógó hajviseletet. Ekkor hatalmas fejdíszeket, és póthajakat kezdtek hordani, amivel a fejük tetejére tudták tornyozni a hajukat. XVI. Lajos korában a hajviselet ismét nagyot változott, divatba jött az alonge paróka viselete. Ez a paróka úgy nézett ki, hogy a fejtetőn jól feltornyozták, elöl mellig, hátul pedig hátközépig ért, miközben a vállakat szabadon hagyta. Ezeket a parókákat felváltották a kisebbek, míg végül kialakult a copf. Ezt leginkább a katonák és polgárok használták.
A nők hatalmas vendég hajakat hordtak, elképesztő magasságokig tornyozva azt.
Marie Antoinett által hordott hatalmas fodrászműveket mesterinek tartották. Sajnos ezek a hatalmas vendéghajak, lehetetlenné tették a fej tisztán tartását, ezért aztán társasági körökben is elfogadottá vált a vakarózás, a tetvek miatt.
A paróka szerencsére mára kényelmes viseletté változott, mindenkiszámára hozzáférhető, a tisztán tartása is könnyű. Ha a parókát választjuk a hajunk pótlására akkor a következő szempontok alapján tegyük.
Az eredeti hajszínünkhöz közel álló árnyalatot válasszunk, hogy meg maradjon a természetesség hatása.
Legyen a tapintása selymes és lágy.
Mindenképpen szorosan illeszkedjen a fejre, hogy sportoláskor, vagy esetleg szeles időben is fent maradjon.
Fontos azt is szem előtt tartani, hogy ha szintetikus anyagból készült a parókánk, akkor szárítása csak természetes úton történhet. Semmi esetre sem szabad hőhatásnak kitenni, vagy festeni.
Mivel a paróka nem haj, ezért mindenképpen az ápolásához megfelelő szereket kell használnunk. Léteznek kifejezetten paróka ápoló szerek, amik nem károsítják az anyagát és így tartós marad.
Alkalmanként érdemes eligazítani a hajszálakat egy ritka fogú fésűvel.
A paróka viselést célszerű először rövid fazonokkal kezdeni mert azt könnyebb megszokni.
Tárolására érdemes odafigyelni, mert így sokáig marad ép és szép.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Leave a Reply