Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Khadzsuraho, misztikum és erotika Indiában

Khadzsuraho, misztikum és erotika Indiában

A Csandélla dinasztia alatt épült ez a templom-együttes úgy 954-1035 között. A Csandrátrédzsa királyság istenként tisztelte Manijá-Dévi törzsi istennőt és támogatták a brámana papokat. Ebben az időben több száz kisebb nagyobb templom épült, de városok is épültek ezen az aránylag eldugott kis helyen. A dinasztiának valószínűleg komoly hatalmi szándékai voltak, de kihalásuk miatt ez nem valósulhatott meg. A városaik elnéptelenedtek, elpusztultak, a templomaikat is benőtte a dzsungel. 1900 táján fedezték fel újra a kutatók, és tárták fel a templomok szépségeit. Kb. 20 templom maradt fent, és a mai napig kutatják a szobrok jelentését, amik a templomok oldalait díszítik. Annál is inkább, mert az európai ember szemében, már néha pornográf jeleneteket ábrázoló szobrok megindították a kutatók érdeklődését.
A hinduizmus eme ágában, a tantrikus vallás került előtérbe. Fő iránya az „5 m”, vagyis hal, hús, őrölt gabona, bor és szeretkezés. A szobrok 75 %-a nőt ábrázol, ami a termékenység szimbóluma az egész világon. A turista-csoportoknak nagy előszeretettel mondják, hogy a szobrok jelentése kapcsolatban lehet a Káma Szutrával, de ez nem nagyon valószínű, mert sem állatokkal, sem egyéb tárgyakkal való közösülés nem látható a szobrokon. Akkor meg mi lehet a célja annak, hogy tele rakták a templomaik oldalát ilyen szobrokkal? Talán választ ad erre a világ keletkezése, mely szerintük a férfi és a nő egyesüléséből származtatható.
A tantrikus vallásban a szertartásokat egy külön erre a célra létesített négyzet alakú téren végezték. Egy-egy szertartáson minimum négy párnak kellett részt venni, akik azelőtt még soha nem látták egymást. A közösülésnek nem is volt a mai értelemben vett értelme, mert az csupán vallási rituálé volt. Egyes kutatók, akik a szobrokat tanulmányozták a tantra-meditáció titkos jeleit vélik felfedezni bennük. A titkos jeleket, csak a beavatottak ismerhették, és talán ezeknek a közvetítése miatt készültek a szobrok a templom falára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

2 hozzászólás

  1. Ez a cikk nagyon érdekes. Ismertem már a szobrokról készült képeket régebbről, de ez a cikk sok új információt adott.

  2. Tantra!
    hmm
    Izgalmas vallás lehet.

Hozzászólás