Kiss Manyi

Kiss Manyi Magyarlónán született, 1911. március 12-én és Budapesten hunyt el 1971. március 24-én. 1926-tól kezdődően játszott Kolozsvárott, majd Miskolcra került 1928-ban, ezt követően Szegeden erősítette a társulatot 1929-32-ig. Pályafutását olyan szerepekkel kezdte, mint a komika-, illetőleg a szubrettek alakítása, mivel kiváló volt tánc- és énektudása egyaránt. A szegedi évek után fordulatot vett élete, mivel olasz származású artista férjével külföldi cirkuszokban lépett fel, de ezt igen hamar megunta és visszatért a színpadra. Budapesten 1934-ben láthatta először a közönség, de ekkor még állandó szerződése nem volt, ’35-ben került a Pódium kabaréban folytatta és ugyanebben az évben, a Király Színházban egy gyors beugrással alapozta meg városi hírnevét, innentől kezdve ismeri Őt Budapest. 1938-ban szerződtette Kiss Manyit a Fővárosi Operettszínház, de többek között játszott még számos színházban, így a Magyar-, az Andrássy úti-, az Erzsébetvárosi-, valamint a Vidám színházban is, majd 1943-ban a Vígszínházba szerződött.
A II. világháború az Ő karrierjére és további életére is hatással volt. Utána több fővárosi színházban is játszott, de csak egy-egy szerep erejéig szerződtették, politikailag nem kívánatos személy volt, mivel a fronton énekelt a katonáknak. Drámai tehetségére az ’50-es években figyeltek fel, amikor is a Kurázsi Mamát játszotta, majd végül 1954-ben a Madách Színház szerződtette. Sokan csodálták átváltozó képessége miatt, hiszen szerepe körei rendkívül széles spektrumon mozogtak. Ahogy megformálta a groteszk, sokszor tragikomikus elemekkel jellemzett alakokat, ugyanilyen hitelességgel öntött lelket a drámai művekben felbukkanó karakterekbe is. Őstehetség volt, mely állandó szerződést, valamint díjakat vont maga után.
Ezek a következők: 1954-ben kapta meg a Jászai-díjat, majd ’57-ben a Kossuth-díjat kapta meg. 1962-ben érdemes, majd két évvel később kiváló művészi címmel tüntették ki. Betegségét mindvégig titkolta, életében is játszott, pályatársai csak az utolsó napokban tudták meg, hogy halálos kórral küzd.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jerome David Salinger

Jerome David Salinger 1919. január elsején született New Yorkban, majd 2010. január 27-én hunyt el …

Hozzászólás