Kiszáradás

A testnek kellő mennyiségű vízre van szüksége, hogy a nélkülözhetetlen tápanyagokat és főleg az ásványi anyagokat eljuttassa a szervezet minden részébe, s ezzel fenntartsa annak vegyi egyensúlyát, illetve hogy megszabaduljon a szervezetben képződött salakanyagoktól. Ha hányás, hasmenés vagy láz következtében a gyermeki test vizet veszít és nem vesz fel elegendő folyadékot annak pótlására, a kiszáradás állapotába kerül. Csecsemőknél a hasmenés is gyorsabban vezet kiszáradáshoz, mint nagyobb korban. Tehát míg egy-egy lazább széklet nem ad különösebb aggodalomra okot, a hat órán át tartó hasmenés, különösen ha hányás is kíséri, minden bizonnyal kiszáradáshoz vezet, csecsemőnél és nagyobb gyermeknél egyaránt. Ezért veszélyes a hosszan tartó magas láz. Felborul a szervezet egyensúlya, fontos tápértékek vesznek el, és a testben keringő vér mennyisége veszedelmesen csökken és besűrűsödik.

Súlyosnak tekinthető-e?
A kiszáradás rendkívül súlyos állapot, vészhelyzetként kezelendő. Előrehaladott szakaszában agykárosodást, sőt halált is okozhat.

Mi a teendő?
Ha a gyermeknek hasmenése van vagy hány, mérjük meg a test hőmérsékletét. Ha lázas, próbáljuk meg csökkenteni a lázat.

Tünetek
• Kiszáradt száj és ajak.
• Könnyen ráncolható bőr.
• Karikás, beesett szem.
• Levertség.
• Jellegzetes, ún. acetonos lehelet.
• Másfél évesnél fiatalabb gyermek fején a kutacs besüppedhet.
Sűrű vizelet (sötétsárga színű) vagy sokáig száraz pelenka. Kanálból, cumisüvegből vagy csészéből gyakran itassuk hideg teával, limonádéval vagy akár közönséges ivóvízzel. Ha a hasmenés vagy hányás hat óra múltán sem szűnik meg, forduljunk orvoshoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás