Kiütés

A kiütés a bőr vagy más testrész fertőzésének tünete lehet. Allergiás reakció is lehet, előidézhetik káros és ingerlő kémiai vagy fizikai hatások.
Számos fertőző gyermekbetegségnek – például bárányhimlőnek, rózsahimlőnek, kanyarónak – egyik tünete a kiütés. Elszigetelten jelentkező kiütés a bőrt ért élősdi fertőzés- rühatkák, gombák-által okozott infekció következménye lehet. A gyerek bizonyos gyógyszerektől is kaphat kiütést. Csalán és néhány más növényérintésétől is.
Kisebb-nagyobb bőrvérzések is látszanak, de valójában véralvadási rendellenesség következménye. Ha a véralvadás folyamatában zavar mutatkozik, tűszúrásnyi vagy nagyobb összefolyó részek keletkeznek a bőr felszínes rétegeiben. Viszketést nem idéznek elő. Ezeket a bíbor színű pettyeket úgy lehet megkülönböztetni más kiütésektől, hogy egy pohár oldalát óvatosan rájuk nyomjuk, s ha továbbra is láthatók, valószínű, hogy bőrvérzésről van szó. Fertőzés vagy egyes gyógyszerek iránti érzékenység is előidézheti, de gyakran ismeretlen eredetű.

Súlyosnak tekinthető-e?
Ingerlő-idegesítőjellegük ellenére, a bőrkiütések önmagukban nem veszélyesek. Mégsem szabad figyelmen kívül hagyni őket, mert valamilyen súlyos alapbetegséget jelezhetnek. A bőrvérzés különösképp súlyos rendellenesség-fehérvérűség, májgyulladás vagy agyhártyagyulladás-tünete lehet,de utalhat gyógyszer-érzékenységre is.

Mi a teendő?
Figyeljük meg a gyereken
1 jelentkező kiütést, nem terjed-e tovább. Lehetséges, hogy közönséges fertőző betegségről van szó, bárányhimlőről, kanyaróról vagy rózsahimlőről.
2 Méréssel ellenőrizzük, lázas-e a gyerek.
3 Gondoljuk végig, evett-e a gyerek valami szokatlan ételt (például kagylót vagy epret), vagy nem szedett-e gyógyszert (pl. Penicillint).
Nézzük meg, van-e a gyereken
4 élősdifertőzésnek nyoma, és főleg nem viszket-e nagyon az ujjai között a bőr, ami rühességet jelezhet.
Nyomjunk egy poharat a gyerek bőréhez: ha a kiütés továbbra is látható marad, bőrvérzésről lehet szó. Ha viszket a kiütés, borogassuk csillapító hatású vizes rázókeverékkel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply