Korpásodás

Az elhalt sejtek folytonosan lehámlanak, leválnak a bőr felületéről. A fejbőrön azonban a haj miatt fennakadnak és felhalmozódnak.. Az elhalt sejteknek ezt a felszaporodását nevezzük hámpikkelynek vagy korpának. Nem tekinthető betegségnek, nem fertőz, nem ragályos, mindössze eltér a normális állapottól. A fejbőrön látható korpa mennyisége egyénenként változik, attól függ, hogy milyen gyorsan hámlanak a bőrsejtek, hogy mennyire zsíros a fejbőr. Ha például túlságosan erőteljes dörzsölés vagy valamilyen sampon izgatja a fejbőrt, az elhalt sejtek nagyobb mennyiségben váltak le. Ha korpaszerű pelyhek jelennek meg a gyermek szempilláján is, ez a szemhéjgyulladás néven ismert faggyú-túltermelődés, a (seborrhoeás) ekcéma részjelensége lehet.

Súlyosnak tekinthető-e?
A korpásodás sohasem súlyos állapot. Zsíros fejbőrnél a korpásodás nem akadályozható meg ugyan, de jócskán csökkenthető.

Mi a teendő?
Ha fehér szemcséket veszünk észre a gyermek fején, próbáljuk meg ujjunkkal eltávolítani őket. Ha könnyen elmozdulnak, korpáról van szó. Ellenkező esetben lehetséges, hogy tetű serkéivel van dolgunk. Mossuk meg más naponta babasamponnal a gyermek haját. Ne dörzsöljük a fejbőrt túl erősen, hogy így szabaduljunk meg a korpától. Ellenkező hatást vált ki, serkenti a fejbőr hámlását, és ezzel csak rontunk a helyzeten.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha az otthoni kezelés nem segít, forduljunk orvoshoz.

Tünetek
• Lisztszerű fehér szemcsék a fejbőrön, amelyek a hajról könnyen leseperhetők.
• Hajkefélést követően a gyerek vállán fehér, porszerű anyag rakódik le.

Hogyan segíthetünk?
Legfeljebb kéthetenként használjunk korpásodás elleni sampont, egyébként babasamponnal mossuk a gyerek haját. Kerüljük a szelén-tartalmú hajmosószereket, ezek izgatják a gyermek fejbőrét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply