Koszmó

Koszmónak nevezzük a fejbőrön képződött sárga színű vaskos pikkelyeket. Főleg csecsemőknél fordul elő, de három éves korig nagyobb gyermekeknél is észlelhetjük. A sárgás pikkelyek apró foltokban jelennek meg, és ellephetik az egész fejbőrt. A koszmóképződés nem magyarázható egyszerűen a hiányos tisztálkodással. A koszmós csecsemőknek az átlagosnál zsírosabb a fejbőrük.

Súlyosnak tekinthető-e?
A koszmó visszatetsző látványt nyújt ugyan, de teljesen ártalmatlan – hacsak nincsenek vörös, korpás területek a gyerek testének más részein is. Ebben az esetben a csecsemőnek faggyú túItermelődéssel (seborrhoea) járó ekcémája van.

Mi a teendő?
Ne próbáljuk ujjunkkal kapargatni a pikkelyeket. Ha nem jönnek le kefével, fel kell lazítani őket.
Kenjünk a fejbőrre babaolajat és hagyjuk éjszakára rajta. Ez felpuhítja a pikkelyeket, és másnap fejmosáskor könnyebb eltávolítani.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos a korpaképződés megakadályozására speciális hajmosószert ír fel és tanácsot ad, milyen kezeléssel gátolhatjuk meg a koszmó kifejlődését.

Hogyan segíthetünk?
• Megelőzhetjük a pikkelyesedést, ha puha kefével a gyermek haját naponta megkeféljük, akkor is, ha még alig koszmós.
• Hajmosás közben soha ne dörzsöljük túl erősen a gyermek fejbőrét. A hajmosószerek enélkül is gyorsan hatnak, így csak addig kell használnunk őket, amíg habzani kezdenek, utána öblítsük le alaposan.
• Nagyon kemény és vastag koszmó esetén a teljes gyógyuláshoz tíz napon át kell folytatni a babaolajjal a kezelést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás