Köhögés

A köhögés lehet valamely betegség tünete, de lehet a szervezetnek a torokba vagy alsóbb légutakba került ingerlő hatású anyag elleni védekező reflexe. A köhögés köpetet hozhat fel a tüdőből és légutakból. Időnként a nyálka áttetszően tiszta, mint például asztmás vagy szamárköhögéses roham végén (a köpetürítéssel járó köhögést produktívnak nevezik). A száraz, köpetmentes, ún. improduktív köhögés nem szolgál semmiféle hasznos célt, és az oka sem mindig nyilvánvaló. A köhögést kiváltó inger lehet krónikusan gyulladt homlok- és orrmelléküregekből származó nyálka, vagy megfázásból eredő orrváladék; lefelé csurogva ingerli a torkot és a légcsövet.

Mi a teendő?
Ha a gyerek sok köpetet köhög fel, fektessük a térdünkre, mintha el akarnánk páholni. Ütögessük finoman a hátát; ezzel segítünk a köpet felköhögésében.
Köpettel járó nedves köhögéskor ne adjunk a gyereknek köhögést csillapító gyógyszert. Csak fokozza a ráfertőzést. Ha a gyermek éjszaka álmában is köhög, támasszuk fel párnákkal a fejét és a vállát. Ez megakadályozza abban, hogy a nyálka vagy az orrváladék a torokba csurogjon.
Száraz köhögéssel távozhat a légcsőbe jutott idegen test is. „Passzívdohányzás” is kiválthat köhögést. Ha a felnőttek sokat dohányoznak a gyermek közelében, a füst izgathatja a torkát és megköhögteti. Gyermekek a köhögést figyelemfelkeltő eszközként is használják.

Súlyosnak tekinthető-e?
A köhögés általában nem súlyos, de fö-löttébb idegesítö tünet. Az a köhögés vi-szont, amelyik olyan súlyos és hosszan-tartó, hogy légzési nehézségeket okoz, és a gyermeknek elkékül az ajka és levegő után kapkod, súlyosnak, vészhelyzetnek tekinthető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

2 hozzászólás

  1. Nagyon szuperek a cikkeid! :)

  2. zsigrimariann

    Nagyon szépen köszönöm, aranyos vagy! :D

Leave a Reply