Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Kitekintés a környezetre

Kitekintés a környezetre

A lakás, a kert, a táj szerves részét képezi. Napjain építészete ezt következetesen igyekszik megvalósítani. Az épület elhelyezésével, ennek nyitottságával, a környező tájjal kell kapcsolatot teremteni. A belső térbe is belekomponált táj a maga szépségével páratlan élményt nyújt.
Épített és természeti környezet együtt él. Az épület közvetlenül körülvevő kert közvetítő az ember és a természet között.

Az erkély és a terasz a lakás része.

A lakás a levegővel, napfénnyel közvetlenül érintkező része az erkély és a terasz.
Tavaszól őszig kellemes tartózkodóhely. Az erkélyek, loggiák díszítése különösen fontos, mert nemcsak a belső térhez csatlakoznak, hanem az utcaképet is befolyásolják.
Mennyit javítanak a monoton homlokzatok egyhangúságán az erkélyre ízlésesen kiültetett növények!
Csak némi előrelátás kellene, pl. a virágládának a panelba csatlakozás lehetőségét megtervezni, vagy esetleg olyan loggiaelemet építeni, amely egyben a láda vagy cserép biztonságos elhelyezését is lehetővé teszi.
A növények számára az erkély szinte minden természetes feltétel adott: napfény, levegő, esetleg még a csapadék is.
Az erkélyládába főleg egynyári virágok ültethetők (Petúnia, Salvia, Tagetes, tátika stb.),de rajtuk kívül levéldísznövényekkel is beültethetjük a ládát. A kiültetést vegyesen, lecsüngő fajtákkal kombinálva (pletyka, pénzecske)állítsuk össze. Szélesebb virágládákba kaktuszokat, pozsgás és szukkulens növényeket is ültethetünk, egy-egy szép kő kársaságában.
Ha nagyobb az erkély, mini sziklakertet építhetünk némi kő felhasználásával.
Hangulatos eleme lehet az erkélynek a fezedénybe, boksába ültetett kis termetű fácska (pl. ecetfa, Rhus glabra). A ládába ültetett vadszőlő a loggia egész belső falfelületét befutja, ha gazdája kilép az erkélyajtón, egy kicsit a természetben érezheti magát.
Sokan félnek attól, hogy a különböző kúszónövények a vakolatot tönkreteszik és attól, hogy a levelek közt rovarok tenyészhelye alakulhat ki. A kúszónövény az omladozó, elhanyagolt vakolatot valóban leszedi, de a mai építészetben alkalmazott homlokzati burkolóanyagoknál, mint a beton, a műkő vagy a házgyári panel, ez teljesen lehetetlen.
Az erkélyen a növények elhelyezésének számtalan változatára van példa: kosárban, régi öreg szakajtóban, kéregből készült függesztett tartóban egyaránt elhelyezhetők a virágok.
Mindenkor a helyi adottságnak megfelelően, jó ízléssel alakítsuk környezetünket.
Tetőterasz tervezésekor figyelembe kell venni azt a többletsúlyt, amelyet a födémre helyezett növénytakarók és a föld súly jelent. A födémet a statikus tervezőnek ezek alapján kell méretezni.
Ha kertet akarunk létesíteni a teraszon, különleges szigetelést is kell alkalmazni.
A tetőn elhelyezhető növénytakarónak különböző típusai vannak különböző típusai vannak(műkőszegély, fa, tégla, műanyag)
Mindig azt válasszuk, amely anyagában az épülethez legjobban illik.
A kiemelt szegélyek 25-30 cm magasra építsük.
A fáknak 50-60 cm magas földre van szükségük.
Ezt az igényt ládákkal és fadézsákkal elégíthetjük ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply