Makkgyulladás

A hímvessző végének, a makknak a gyulladása. Együtt járhat pelenkakiütéssel, lehet allergiás reakció a ruhaneműhöz használt mosószerrel szemben, de fitymaszűkület is okozhatja. Kétéves korig a szűk fityma nem okoz gondot.

Súlyosnak tekinthető-e?
Nem komoly megbetegedés, de a gyermek jó közérzete érdekében fontos az azonnali kezelés. A makkgyulladás ismétlődése végső esetben körülmetélést tehet szükségessé.

Mi a teendő?
Amint észrevesszük, hogy a hímvessző vége vörös, óvatosan próbáljuk meg visszahúzni a fitymát. Ne erőltessük, és két éven aluli gyermeknél ne is próbálkozzunk vele. Ha a fityma nem húzódik hátra, hagyjunk fel a kísérletezéssel, és forduljunk mielőbb orvoshoz. Ha a fityma visszahúzódik, mossuk meg a hímvesszőt alaposan és töröljük szárazra. Utána kenjük be az orvos által ajánlott fertőtlenítő kenőccsel. Ha a gyulladást pelenkakiütés okozta, cseréljük gyakran a pelenkát. Minden tisztába tételnél mossuk s töröljük le alaposan a bőrt, majd a pelenkázandó területet kenjük be bőségesen krémmel, beleértve a hímvesszőt is.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha a gyermeknek fájdalmai vannak, ha a fitymát nem lehet visszahúzni, vagy ha az otthoni kezelés 48 órán belül nem szünteti meg a duzzanatot, forduljunk mihamarább orvoshoz.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos nyugtató vagy fertőtlenítő kenőcsöt rendel.
• A szűk fitymát az orvos rendszeresen ellenőrzi. Ha a gyerek fitymája a későbbiekben sem húzható vissza, esetleg sebészi beavatkozást, akár körülmetélést is javasolhat.
• A gyermeksebész vizsgálatot követően dönti el, hogy valóban szükség van-e körülmetélésre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás