Kezdőlap / Állatok / Sün a kertben

Sün a kertben

Sokunk kertjében megfordulnak az éjszakai tüskegombócok, a sünök. Szeretjük őket, mert nagyon sok olyan kártevőktől megtisztítják kertünket, amikkel egyébként nem nagyon tudnánk mit kezdeni, és nem utolsó sorban nagyon mókás kis állatok. Biztos sokaknak megfordult már a fejében, hogy mivel lehetne megjutalmazni ezeket a kis gombszemű állatkákat. Nos, itt szeretnék néhány tippet adni, hogy milyen finom falatokkal kényeztethetjük a süniket, amikkel nem ártunk nekik.
Első körben szeretném leszögezni, hogy bár a sünik nagyon szeretik a tejet, laktózérzékenységük miatt tilos adni nekik. Hasmenést okoz, ez kiszáradáshoz vezet, aminek a végkimenetele a süni halála is lehet. Ha meg akarjuk itatni barátainkat, csak vizet adjunk, semmi mást.
Borzasztóan szeretnek enni, és van egy pár olyan dolog, amit otthonunkban pillanatok alatt elkészíthetünk, és a sünik nagyon örülnek neki. Csinálhatunk például rántottát 1-2 tojásból, kizárólag olaj, és fűszerek nélkül, vagy főzhetjük is a tojást. A főtt csirkenyakat is nagyon szeretik, ezt hasonló módon a rántottához, fűszer nélkül. Figyeljünk oda, hogy se forrót, se pedig hideget ne adjunk a süninek. Tehát, ha például egy régebbi főtt tojást ajánlanánk fel kis barátunknak vacsoraként a hűtőből, előtte egy kicsit hagyjuk melegedni, vagy akár rá is melegíthetünk, de tényleg csak minimálisan. A frissen főtt ételeknél pedig várjuk meg, amíg langyosra hűl.
Ha nincs kedvünk főzőcskézni, de mégis szeretnék egy-két falattal kedveskedni a süniknek, akkor adhatunk neki nedves kutya- illetve cicatápot, de száraztápokkal is elszórakoznak.
Mivel a sünök éjszakai állatok, szürkülettől hajnalig járnak vadászni, ekkor a legaktívabbak, nappal pedig alszanak. Ilyenkor elbújnak a világ szeme elől, farakások, komposzt, avar alá. Ha tudjuk, hogy süni van a kertben, a kerti munkák közben figyeljünk oda, nehogy egy óvatlan mozdulattal kárt tegyünk benne. Ha szeretnénk, akár magunk is készíthetünk neki ólat, amit kibélelhetünk szénával, vagy szalmával a kert egy békés sarkában.
A sünök téli álmot alszanak ősztől tavaszig. Ha a hőmérséklet napokon keresztül nem éri el a 10 fokot, mély álomba szenderülnek, és jó esetben tavaszig fel sem ébrednek. Nyár végén, ősz elején sokkal többet esznek, pár nap alatt képesek akár megkétszerezni a súlyukat, így készülve a hosszú téli alvásra. Ha tudjuk, hogy süni telel a kertünkben, ne háborgassuk, mert a korai ébredés akár az életébe is kerülhet. Az ébredés ilyenkor rengeteg energiát emészt fel, hiszen új helyet kell keresnie, ahol nem zavarják, így azonban nem marad elég energiája, hogy a tél hátralévő heteit, hónapjait átvészelje.
Sajnos a nyár közepén, végén született sünkölyköknek nincs túl sok esélyük arra, hogy átteleljenek, mert a hideg beálltáig nem tudnak annyi táplálékot felhalmozni, hogy az átteleléshez szükséges minimális 600 grammot elérjék. Ilyenkor az ember segítségére vannak szorulva. Amikor már nagyon lehűlt az idő, és céltalanul bolyongó sünkölyköt látunk, és lehetőségünk van rá, vegyünk magunkhoz, etessük meg, rakjuk bele egy közepes dobozba, rakjunk be neki minimum egy, de inkább két zacskó szénát, és helyezzük el a dobozt egy fűtetlen, de védett helyen. Erre tökéletesen megfelel a garázs, pince, vagy sufni. Ne bolygassuk az állatot alvás idején, de néha azért nézzünk rá, hogy minden rendben van-e. Tavasszal, amikor az átlag hőmérséklet tartósan 15 fok fölött van a sünök felébrednek, és azonnal táplálékszerző körútra indulnak. Ilyenkor még úgy le vannak fogyva, hogy szinte lötyög rajtuk a bőr, de ez átmeneti állapot, hiszen pár nap alatt képesek visszanyerni a súlyukat. Ha otthon teleltettük át a sünit, és már melegszik az idő, ellenőrizzük sűrűbben védencünket, hogy amint felébred, meg tudjuk etetni. Pár napig még pátyolgathatjuk, de minél előbb eresszük útjára barátunkat, mert fogságban nem érzi jól magát, arról nem beszélve, hogy védett állat, lakásban tartása tilos, eszmei értéke 10.000 Ft.
Ha főutaktól messzebb lakunk, szabadon engedhetjük a kertben is, azonban ha forgalmas utak vannak a közelünkben, inkább erdőben engedjük el. Ez azért fontos, mert ugyan elég gyámoltalan állatoknak tűnnek, tank módján képesek közlekedni, bármin átgázolnak, tehát a kerítés sem akadály nekik.
Kihalás ugyan nem fenyegeti őket, de sajnos a sünpopuláció jelentős része esik áldozatul autóknak, főleg esős időben, amikor a giliszták kimásznak az útra, a sünök pedig a könnyű falat reményében az úttesteken bóklásznak. Ezért figyeljünk oda, hogyha úttesten látunk sünt, akkor lehetőség szerint álljunk meg, és helyezzük biztonságba, ezzel is segítve ezeknek a hasznos állatoknak a túlélését.
Remélem sok hasznos információval tudtam szolgálni, és ha csak egy sünt sikerül megmenteni ennek a cikknek a segítségével, már megérte.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cukormókus

A cukormókus (Petaurus breviceps) egy kis termetű erszényes emlős, amely Ausztrália, Tazmánia, Új-Guinea erdeiben él, …

Hozzászólás