Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A hüllők világa!

A hüllők világa!

A hüllők négylábú magzatburkos állatok. Ma élő rendjük szerint 4 fajtát különböztetünk meg:

  • Teknősök
  • Krokodilok
  • Felemásgyíkok
  • Pikkelyes hüllők

A hüllők az Antarktisz kivételével minden kontinensen előfordulnak. Legjobban azonban a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken. Ezeket az állatokat hidegvérűeknek nevezik mivel testhőmérsékletüket állandó értéken nem tudják fenntartani.Testhőmérsékletük többé-kevésbé a környezet hőmérsékletének függvényében változik, például árnyékban lehűl, a napsütés hatására pedig felmelegszik. Viselkedésükkel tudják szabályozni testük hőfokát, hűvös időben napoznak, meleg időben nyirkos, árnyékos helyekre húzódnak. Hűvös környezetben testük természetesen melegebb a környezetnél. Testében a meleg vért a keringési rendszer a test középpontja felé továbbítja, kiszorítva a hidegebb vért a külső részek felé. Természetes élőhelyén azonban a legtöbb hüllő a meleg vérű emlősökhöz és madarakhoz viszonyítva csak kismértékben szabályozza,változtatja meg a testhőmérsékletét. A hőmérséklet szabályzás terén megmutatkozó hátrány a hüllők számára előnyt is jelenthet a táplálkozásnál, ugyanis kevesebb élelemre van szükségük a hasonló méretű emlősökhöz és madarakhoz képest, amelyek a táplálékukból kinyert energia jelentős részét a szervezetük melegen tartására fordítják. A melegvérű élőlények gyorsabban mozognak, de egy támadó vagy menekülő gyík, kígyó vagy krokodil is képes rendkívül nagy sebességet elérni.
A hüllők több millió éve léteznek földünkön. Tojással szaporodnak.A tojás belső szerkezete: középső magzatburok, szikzacskó, peteburok.A klasszikus álláspont szerint a hüllők közé tartozik valamennyi magzatburkos állat, a madarak és az emlősök kivételével.
A legtöbb hüllő ivarosan szaporodik. A hímek a teknősök kivételével dupla csőszerű nemi szervvel rendelkeznek. A szárazföldi és a tengeri teknősöknek csak egyetlen pénisze van.Az IUCN Vörös Lista a 8240 ismert hüllőfajból 341-et sorol fel veszélyeztetettként a mai álláspont szerint.Sokan otthon is tartanak hüllőket pedig figyelni kell a megfelelő helyes,gondos tartásra,egyszóval ha otthon szeretnénk tartani kedvenc háziállatként egy hüllőt,akkor először gondosan szerezzük be a megfelelő kellékeket a tartásukhoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Kecskebéka élőhelye és tápláléka

Élőhelye: mindenféle kisebb és nagyobb állóvíz, különösen a vízinövényekkel dúsan benőttek. Ahol nagyobb tavibéka állományok …

Leave a Reply