Kezdőlap / Állatok / Kutya / Lehet-e a játéknak “haszna”?

Lehet-e a játéknak “haszna”?

Sokak szerint a címben szereplő kérdés kutyák esetében teljesen hibás, hiszen a játék lényege, hogy akkor beszélünk játékos viselkedésről, ha annak nincs jól meghatározható célja. Gondoljunk csak arra a mindennapi egyszerű esetre, amikor a gazda eldobja a labdát, és a kutya visszahozza. Sok kutya megbolondul ezért a játékért, s képes naphosszat próbálkozni a gazdinál, persze szájában az elmaradhatatlan labdával.
A viselkedést vizsgáló etológusok értetlenül állnak a jelenség előtt. Számukra az állati viselkedés egyik fontos eleme, hogy az valamilyen jól értelmezhető célra irányuljon. Így például ha az állat éhes, akkor elindul táplálékot keresni, ha meglátja a zsákmányt, akkor megpróbálja elkapni. Itt azonban ilyenről szó sincs. A kutya energiatartalékait nem kímélve ismételten elrohan a labdáért, és visszahozza a gazdának, hogy ő újra eldobja neki. Ebben az esetben semmilyen “értelmes” célt nem tudunk felfedezni az eb viselkedése mögött, tehát jobb híján azt mondjuk, hogy a kutya (és a gazda) magáért a közös cselekvés öröméért csinálja azt, amit csinál, azaz játszik. A játéknak azonban mégis lehet valami értelme, ha feltételezzük, hogy a haszon nem közvetlenül a cselekvéssorozat közben vagy befejezése után jelentkezik, hanem csak jóval később. A mai játékelméletek lényege tehát abban van, hogy egyfajta jövőbeli haszon alapján igyekeznek megmagyarázni az állatok és az ember játékosságát.
Bizonyos állatfajok esetében a fiatalkori játéknak hatása lehet arra, hogy felnőttkorukban sikeres ragadozók lesznek-e. Beigazolódott, hogy a macskák esetében ez nem igaz, felnőttkori ragadozó képességeik nem függnek a fiatalkori tapasztalatoktól. Ezzel szemben a kutyák esetében biztosan tudjuk, hogy a korai játék során olyan tapasztalatokra tehetnek szert, melyeket később is jól hasznosíthatnak. A kölyökkutyák előszeretettel birkóznak, harapdálják egymást, de ezek veszélytelen próbálkozások. Idővel megtanulják szabályozni harapásuk erősségét, különbséget tudnak tenni a valódi verekedés és a játék között. Ha a kölyökkutyának nincs lehetősége ilyen tapasztalatokat szerezni, akkor veszélyes lesz önmagára és környezetére is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kutya oktatás

A kutyák oktatását a legnagyobb siker eléréséhez kölyökkorban kell elkezdeni. És persze az sem mindegy …

Hozzászólás