Kezdőlap / Állatok / Kutya / Lehet-e a játéknak “haszna”?

Lehet-e a játéknak “haszna”?

Sokak szerint a címben szereplő kérdés kutyák esetében teljesen hibás, hiszen a játék lényege, hogy akkor beszélünk játékos viselkedésről, ha annak nincs jól meghatározható célja. Gondoljunk csak arra a mindennapi egyszerű esetre, amikor a gazda eldobja a labdát, és a kutya visszahozza. Sok kutya megbolondul ezért a játékért, s képes naphosszat próbálkozni a gazdinál, persze szájában az elmaradhatatlan labdával.
A viselkedést vizsgáló etológusok értetlenül állnak a jelenség előtt. Számukra az állati viselkedés egyik fontos eleme, hogy az valamilyen jól értelmezhető célra irányuljon. Így például ha az állat éhes, akkor elindul táplálékot keresni, ha meglátja a zsákmányt, akkor megpróbálja elkapni. Itt azonban ilyenről szó sincs. A kutya energiatartalékait nem kímélve ismételten elrohan a labdáért, és visszahozza a gazdának, hogy ő újra eldobja neki. Ebben az esetben semmilyen “értelmes” célt nem tudunk felfedezni az eb viselkedése mögött, tehát jobb híján azt mondjuk, hogy a kutya (és a gazda) magáért a közös cselekvés öröméért csinálja azt, amit csinál, azaz játszik. A játéknak azonban mégis lehet valami értelme, ha feltételezzük, hogy a haszon nem közvetlenül a cselekvéssorozat közben vagy befejezése után jelentkezik, hanem csak jóval később. A mai játékelméletek lényege tehát abban van, hogy egyfajta jövőbeli haszon alapján igyekeznek megmagyarázni az állatok és az ember játékosságát.
Bizonyos állatfajok esetében a fiatalkori játéknak hatása lehet arra, hogy felnőttkorukban sikeres ragadozók lesznek-e. Beigazolódott, hogy a macskák esetében ez nem igaz, felnőttkori ragadozó képességeik nem függnek a fiatalkori tapasztalatoktól. Ezzel szemben a kutyák esetében biztosan tudjuk, hogy a korai játék során olyan tapasztalatokra tehetnek szert, melyeket később is jól hasznosíthatnak. A kölyökkutyák előszeretettel birkóznak, harapdálják egymást, de ezek veszélytelen próbálkozások. Idővel megtanulják szabályozni harapásuk erősségét, különbséget tudnak tenni a valódi verekedés és a játék között. Ha a kölyökkutyának nincs lehetősége ilyen tapasztalatokat szerezni, akkor veszélyes lesz önmagára és környezetére is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás