Kokain

A coca növény szárított leveléből nyert kivonat, a kokain a többi stimulánshoz hasonlóan növeli fogyasztója energiáját és önbizalmát, de szellemessé és éberré is teszi őt.
A század elején a kokain igen elterjedt volt, mert könnyen hozzá lehetett jutni. Az első időkben a Coca-Cola összetevői közt is szerepelt. Használata a későbbiekben csökkent, de újabban ismét fokozódik a népszerűsége annak ellenére, hogy ma már törvényen kívül helyezték. A kokaint választja sok nyárspolgári származású, felfelé törő fiatalember, aki ezt a szert biztonságosabbnak véli, mint a heroint vagy az amfetaminokat.
A kokain egyrészt belélegzés útján juttatható a szervezetbe, mert az orrjáratokba szippantott por pillanatok alatt felszívódik. Másrészt oldat formájában közvetlenül a vénába is adható. De éghető vegyületté, un. „crack”-ké is alakítható, mely például vízipipával szívható el.
A kokain erősen addiktív: az ismételt használat következtében tolerancia és elvonási tünetek alakulnak ki, bár ez utóbbiak nem olyan drámaiak, mint az opiátok esetében. Az eufóriát követő nyugtalanság és ingerlékenység a kemény kokainistáknál „búskomor szenvedéssé” alakul át.
A letörtség olyan fokú, mint amilyen a feldobottság volt, és csak újabb adag kokainnal enyhíthető.
A kemény kokainistáknál ugyanazokat a tüneteket tapasztalhatjuk, mint az erős amfetaminfogyasztóknál: hallucinációkat és paranoid téveszméket. A leggyakrabban átélt vizuális hallucináció a fényfelvillanás és a mozgó fény. Kevésbé gyakori, de jóval zavaróbb az az érzésük, hogy bogarak mászkálnak a bőrük alatt – a „kokainbogarak”. Ez a hallucináció olyan erős lehet, hogy az is előfordul, hogy késsel próbálják meg a bogarakat kivágni a bőrük alól.
Ahogy létezik heroin-AIDS kapcsolat, a kokaininjekció is AIDS-fertőzéshez vezethet, ha a tűket többen használják.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply