Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Koleszterin tanácsok

Koleszterin tanácsok

A koleszterin szó hallatán gyakran felkapjuk a fejünket és oda figyelünk az aktuális cikkre. Rengeteg tévhit kering ebben a témában rakjunk hát rendet. Lássuk hát pontosan mi is az a koleszterin és hogyan előzhetjük meg a káros mellékhatásait.

A koleszterinnek két fajtája van. Létezik az a bizonyos rossz LDL és a jó HDL. Az LDL azért rossz mivel előbb utóbb bizony lerakódik a vénák falán és súlyos betegségeket okozhat. A zsírok úgy rakódnak le a z erek falára mint a vízkő a csövekben, előbb utóbb dugulást okoznak. A jó koleszterin a HDL segít visszajuttatni a vérben lévő zsírokat a májba ami azt hasznosítja. Tehát az egyértelmű cél az, hogy az LDL szint alacsony míg a HDL szint magasabb legyen a szervezetünkben. Hogyan érhetjük el ezt? A legfontosabb az egészséges táplálkozás! A bajok forrása a legtöbb telített zsírsav az állati eredetű táplálékban fordul elő, elsősorban a zsíros marha, birka és legfőképpen a sertéshúsokban van jelen. A fehér húsok csirke, pulyka, hal fogyasztásával csökkenthető a túlzott mértékű bevitel. Nagyon fontos a rostokban gazdag étrend. A mai kényelmes világunkban a kevésbé élvezetes rostban gazdag ételeket kerülni szoktuk pedig ez elengedhetetlen a szervezetünk számára. Tehát együnk sok rostban gazdag zöldséget a fehér húsok mellé. Ezen felül csökkenthetjük a káros hatásokat a telítetlen zsírsavfogyasztás növelésével. A többszörösen telítetlen zsírsavak főleg növényi olajokban fordulnak elő a napraforgó a repce illetve az ezekből készült margarinokban találhatók. Az egyszeresen telített zsírsavak ezeken kívül az olíva a sáfrány a szójaolajban találhatóak. Fogyasztásuk kedvező hatással van az LDL-koleszterin szintre, nem csökkentik a HDL-koleszterint. Ezek az olajok azért fontosak, mivel a koleszterin kb. 20%-a kerül táplálék útján a szervezetbe. A többi a májban termelődik. Ebből következik, hogy sok esetben pusztán egészséges táplálkozással nem lehetséges a megfelelő koleszterin értékek elérése. Ezeket az olajokat észrevétlenül is becsempészhetjük a mindennapi ételeink közzé egy kis olíva, sáfrány vagy szója olaj a legtöbb ételt feldobja, hát mért ne használjuk? Szervezetünk az idők során meghálálja a gondoskodást.

Jelenleg az orvostudomány számára több, korszerű koleszterincsökkentő gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre, ám ha életünk során előnyben részesítjük az egészséges táplálkozást és némi figyelmet fordítunk önmagunkra ezekre a gyógyszerekre soha nem lesz szükségünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás