Kezdőlap / Koleszterin / Koleszterinszint csökkentése

Koleszterinszint csökkentése

A magas koleszterin- és homociszteinszint a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő okozója. Kialakulását sok tényező befolyásolhatja, mint például a helytelen táplálkozás, genetikai öröklődés útján, valamint a mozgásszegény életmód velejárójaként.
Magyarországon évente kb. 70.000 ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. Ezt a számot a homocisztein méregtelenítés révén csökkenteni lehetne 20%-kal.
A homocisztein egy aminosav, mely a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának emelkedését okozza, ha túl sok van belőle a vérben. Ez az aminosav a táplálékunkban nem található meg, az anyagcsere folyamat egyik átmeneti mellékterméke.
Milyen módszerrel lehet csökkenteni a magas koleszterinszintet? Van számos diéta amit ezen probléma orvoslására fejlesztettek ki.
Az egyik például a mediterrán diéta, amelyben a növényi eredetű élelmiszerek jellemzőek. A diéta a növényi élelmiszerekből készült ételek fogyasztásán alapul, de kiemelt szerepet kapnak a tengeri halak is, melyek omega-3 zsírsavban gazdagok. Ajánlatos továbbá a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, a durumbúzából készült tészta, melynek rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, ennek következményeként a vércukorszintet is lassabban emeli. Vannak még számos koleszterinszint csökkentő élelmiszerek, ilyen például a zabkorpa és a lenmag.
Alkalmazható még továbbá mind megelőzésre, mind koleszterinszint csökkentésre a fokhagyma és az omega-3 zsírsavak fogyasztása, a lenmagolaj tartalmazza mindkét fajta zsírsavat, illetve az omega-6 és omega-9 zsírsavakat is, így bátran ajánlom a magas koleszterinszinttel élőknek.
Már kis százalékú koleszterinszint csökkenéssel is minimum 10%-kal csökkenthetjük a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, tehát a saját érdekünkben érdemes odafigyelni rá.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koleszterincsökkentő étrend

REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, …

Leave a Reply