Kezdőlap / Függőségek / Korunk függősége: a facebook

Korunk függősége: a facebook

Sok függőség változik, a számítógépek és az internet korában az egyik legnagyobb függőség a facebook. Rengeteg ember ott éli az életét, mobilszolgáltatónak köszönhetően sokan ingyen használhatják telefonról. Ott hoznak létre eseményeket, és aki nincs facebook-on sokszor kifelejtődik a listáról. Egy buli után oda kerülnek fel a képek és bejelölik rajta az embereket. A legtöbb oldalon már van facebook megosztási gomb, pár kattintás és mindenki láthatja, hogy mit hallgatunk, mit is csinálunk, esetleg hol is vagyunk. Nagy veszély is a facebook, hiszen ha nem vagyunk elég óvatosak, és bárki láthatja adatainkat, akkor visszaélhetnek vele. A munkaadók sokszor tekintik második önéletrajznak, jelentkezőket utasítanak el emiatt. (Pedig a munka és a magánélet két külön dolog.)
A függőség gyengítheti személyes kapcsolatainkat, alváshiányhoz vezethet, növelheti a stresszt.
Képzeljük el, hogy valaki kifigyel minket facebook-on, ha nem vagyunk óvatosak, akkor mindenki láthatja adatainkat. Elég, ha megjelenik, hogy ezen az eseményen leszünk, pluszban kiírjuk az üzenőfalra, hogy egyedül vagyunk itthon, de hamarosan megyünk koncertre, sőt GPS segítségével meg is jelenítjük, hogy éppen hol vagyunk. Egyszerű dolga van ilyenkor egy betörőnek.
Sok konfliktust oldott meg a facebook, például hogy a játékkérések le lehet tiltani, hiszen ebből mennyi vita volt, emiatt sok ismerős nem lett többé ismerőse jó pár embernek. Az üzenőfalat is le lehet tiltani, hogy ne forrjon az agyvízünk, amikor mindennap hülyeséget ír ki valaki, meg érdektelen dolgokat. (Mégis kit érdekel, hogy már megint gyakorlaton van, és a pudlimaciját mennyire szereti?). Viszont ha akarunk egy kis stresszt, akkor elég rámenni az adatlapján az üzenőfalára, és akkor láthatjuk, hogy miket irt, amíg mi nem láttuk.
Nem szabad függőknek lennünk, vannak az életben sokkal jobb dolgok egy internetes oldalnál.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás