Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Krétakör Színház

Krétakör Színház

A színházat Shilling Árpád alapította 1995-ben, ekkortól dotálható az első korszak, mely 2002-ig tartott. Az első fellépés darabja A nagy játék volt. 2001-től a Krétakör a Thália régi Színház Stúdiójában dolgozhatott, ebben az évben már három produkciót hoztak létre, többet között a munkáscirkuszt. Ez volt az első munka, amely külföldi koprodukcióban valósult meg. Ezt a külföldi sajtó dicsérte és kommentálta, a hazai bemutató megosztotta a szakírókat. Körülbelül úgy 2002. tájékán kezdték önálló és állandó társulatként definiálni önmagukat.
Az állandó társulat korszaka 2002-2008-ig tartott, akkor a már két feldolgozott Büchne-dar ab nyomán, Schilling azt tervezte, hogy színpadra állítja a fiatalon elhunyt szerző harmadik darabját, a Danton halálát is. Az előadás első premierjét Franciaországban tartották Hazám-hazám címmel, a hazai bemutatóra a Fővárosi Nagycirkuszban került sor 2002. október 23-án. A Krétakör 2008 nyaráig minden évadban tartott bemutatót, ezekből legalább egyet Schilling rendezett, évente körülbelül 200-300 előadást tartottak, nagy részét természetesen külföldön. A magyar színházak közül ők turnéztak a legtöbbet külfölden. 2006-ban a társulat kifejezetten a Művészetek Völgye fesztivál számára készítet egy produkciót, ez nem klasszikus színházi előadás volt, hanem lényegéül a környékkel és a környékbeliekkel való találkozás szolgált. 2007-ben Schilling változtatni szeretett volna a működési formán és ezt a társaság felé is jelezte. Ezek után 2008-ban a Krétakör Színház Krétakörré alakult át.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás