Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Az igazi halászlé titka

Az igazi halászlé titka

Minden ember tudja, hogy a hal csak kétszer úszhat a vízben. Első amiben élt a második amiben főtt, de harmadszor már nem szabad megúsztatni. Tehát tilos a halra vizet inni, amolyan jóféle borocskával kell leöblíteni a hallal készült ételeket.
Az igazi halászlének a titka bárhol is készüljön az országban az, hogy többféle halból készül és ha lehet szabad tűzön vasbográcsban főjön. A többféle hal legalább háromféle legyen, ebből kettő ponty és harcsa, és ezekhez még hozzájönnek az apró halak kárász, keszeg vagy garda.
A halászlét a következőképpen készítjük el:
A halakat megmossuk, megtisztítjuk és a tarkójukat megvágjuk, majd a kifolyó vérüket belecsurgatjuk a bográcsba. A halak belét kidobjuk és kb. három ujj széles darabokra vágjuk. A bogrács aljára először az apró halat rakjuk, erre kerül a ponty réteg és e fölé a harcsa, esetleg csukadarabok. Legfölülre amennyiben akad a horogra nemesebb hal is az kerüljön. Az egyes rétegek közzé karikára vágott vöröshagymát teszünk. Ügyeljünk arra, hogy a hagymát ne vigyük túlzásba, mert elronthatja a halászlé ízét. A túl sok hagymától a halászlevünk émelyítően édes lesz és ez akár gyomorégést is okozhat.
Mikor az összes hal belekerült a bográcsba annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Mikor elkezd forrni a halászlé mértékkel megsózzuk és tegyünk bele egy kanál pirospaprikát. A fűszerezés után mérsékelt tűzön főzzük tovább egy óra hosszat lassan, mérsékelten bugyborékoltatjuk. Addig kell főzni amíg a teteje meg nem bőrösödik. A halászlét nem szabad megkeverni, mert különben a hal húsa szétesik, időnként a fülénél fogjuk meg a bográcsot és rándítsunk egyet rajta.
Tálaláskor bográcsostul kell az asztalra tenni a halászlevet. Egyes vidékeken széles metéltet is szolgálnak fel a halászlé mellé.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás