Magnézium

A testünk minden sejtjének szüksége van magnéziumra, főleg a szívnek, az izmoknak és a veséknek. Részt vesz a fogak és csontok felépítésében is. A legfontosabb, hogy aktiválja az enzimeket, részt vesz az energiatermelésben, és segít kiegyenlíteni különböző ásványi anyagok szintjét, mint például a rézét, a cinkét, a D-vitaminét.

Bár lehet, hogy nem elegendő a magnézium-bevitelünk, viszonylag ritka az, hogy valaki komoly hiányában szenvedjen. Egyensúlyát mégis megbonthatják bizonyos betegégek, például a vírusos hasmenések, emésztőrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, pajzsmirigy-betegségek, veseproblémák. Csökkenti még a magnézium szintjét a túl sok kávé, szénsavas üdítő, só, alkohol, az erős menstruációs vérzés, erőteljes izzadás és a tartós stressz. Bizonyos gyógyszerek is csökkenthetik a felszívódását, például a kemoterápiás gyógyszerek, hormonkészítmények, szteroidok, egyes antibiotikumok.

Hiányának tünetei lehetnek: nyugtalanság és szorongás, nyugtalan láb szindróma, alvási zavarok, álmatlanság, ingerlékenység, hányás és hányinger, szívritmus-zavarok, alacsony vérnyomás, izomgörcsök, gyengeség.
Magnézium szükségletünk egyénenként változik, 27o-4oo milligramm naponta, ezen belül a várandós és gyermeket szoptató nők magnéziumigénye magasabb.

Sokféle táplálékunkban megtalálható, természetes formájában aligha lehet túladagolni. Magnéziumban gazdagok a teljes gabonák, az olajos magvak és különösen a zöld színű leveles zöldségek. Elsősorban ilyenek a tökmag, dió, mogyoró, pisztácia, tofu, spenót, zab, banán, héjában sült burgonya, kakaópor, mák, zöldfűszerek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás