Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Különböző terápiák

Különböző terápiák

Pszichoanalízis
Célja a gyermekkorban meglevő és később elfojtott ösztönzések és konfliktusok feltárása, és ezáltal a beteg szorongásainak oldása. A heti 4-5, 50 perces foglalkozáson a beteg problémáiról, reményeiről, félelmeiről, látomásairól. álmairól, kapcsolatairól beszél – azaz beszélhet bármiről. Eközben a pszichoanalitikus csak ritkán szólal meg. A cél az, hogy a beteg maga oldja meg konfliktusait, amint feltárulnak előtte a rejtett összefüggések. A pszichoanalízis évekig is tarthat.

Rövid dinamikus pszichoterápia
Ez a gyógymód a pszichoanalízis elméletére támaszkodik, de meghatározott érzelmi problémákat állít a középpontba. A terapeuta gyorsan igyekszik összhangot kialakítani a beteggel. A pszichoanalízissel ellentétben a rövid dinamikus pszichoterápia korlátozott számú foglalkozás keretében igyekszik megoldani jól körülhatárolt problémákat.

Viselkedésterápia
Alkalmazói kizárólag a viselkedéssel foglalkoznak. amelyet felfogásuk szerint az ember természetes módon tanul el környezetétől. A viselkedést motiváló tudattalan okokat nem firtatják, csak abban támogatják a beteget. hogy az változtasson problémát okozó viselkedésformáján.

Kognitív terápia
E gyógymód célja először is ráébreszteni a beteget arra, hogy elképzelései és gondolatai miként ferdítik és torzítják el cselekedeteit, viszonyulásait és érzelmeit. A terapeuta ezután arra tanítja meg betegét: hogy önmagáról ne a legrosszabb következtetéseket vonja le, változtasson gondolkodásán, és tegyen új lépéseket életének javítására.

Rogers-féle terápia
Ez a Carl Rogers által kidolgozott gyógymód arra a meggyőződésre épül, mely szerint minden emberben megvan a vágy arra, hogy maximális teljesítményt hozzon ki magából.
A meghallgatás alapján a terapeuta újrafogalmazza, amit a beteg elmond és érez. A cél az önmegvalósítás és az, hogy a beteg pozitívabban értékelje önmagát.

Gestalt terápia
Az embernek egységbe keli rendeznie gondolatait, érzelmeit és cselekedeteit, hogy kialakítsa önmagában a teljesség érzését. A német Gestalt szó alakot, formát jelent. A Fritz Perls munkásságára épülő konfrontációs terápia arra buzdítja a pácienst, hogy harmóniáját énje valamennyi elemének integrálásával alakítsa ki.

Csoportterápia
A páciensek beszélnek személyes problémáikról és életük fontos dolgairól, illetőleg meghallgatják a többiek problémáit. Nagy hasznukra válhat. ha hallják, hogy másoknak is vannak nehézségeik. A módszer elősegíti az emberi kapcsolatok javítását. Azoknak való, akik érzelmi támogatásra szorulnak, de vonakodnak egyéni terápiában részt venni.

Hipnoterápia
A hipnózis segítségével úrrá lehetünk olyan káros szokásainkon, mint a dohányzás vagy a falánkság. Mélyrelaxációs módszere segít oldani a stresszt és a szorongást. Olykor kiegészítésként alkalmazzák más gyógyeljárásokban, hogy a beteg feltárja elfojtott gondolatait.

Játékterápia
A gyermekpszichológusok gyakran folyamodnak a játékterápiához a pszichológiai problémákkal küzdő gyermekek bajának megállapítása, majd kezelése céljából. Minthogy a kisgyermekek nem tudják jól megfogalmazni problémáikat, jobb. ha babákkal vagy más játékszerekkel játszhatják el azokat. A játékokkal, babákkal a gyermek a számára gondot jelentő személyeket és életeseményeket jelenítheti meg. A játékterápia elsődleges célja a gyermek megtanítása bajainak kifejezésére és leküzdésére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fejfájás

A fejfájást a fejben vagy a nyak felső részén jelentkező fájdalomként irják le. Ez az …

Hozzászólás