Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Mivel gyógyították régen az elmebetegségeket?

Mivel gyógyították régen az elmebetegségeket?

A súlyos elmebetegségeket a múltban, az adott kultúrától függően, különféle okokkal magyarázták: az illetőt démonok szállták meg, varázslat sújtotta, megrontották a Hold sugarai, megbomlott testnedveinek egyensúlya. Az ókori görögök a depressziót olyan betegségnek tekintették, amelytől a szervezet meg tud szabadulni, ha ebben erős hánytatókkal és hashajtó szerekkel segítik. A középkori Európában az elmebajt azzal magyarázták, hogy az illetőt megszállta az ördög, de tekintették erkölcsi vétségért kirótt büntetésnek is. Egyes elmebeteg nőkel boszorkányként máglyán égettek meg.
A 19. századi elmegyógyászok úgy vélekedtek, hogy a hirtelen megrázkódtatás helyrehozhatja a zavart elmeállapotot. Ezért az ápoltakat jeges vízzel teli tartályba dobták, vagy székhez szíjazták, s azt sebesen forgatni kezdték. Kedvelt kezelési mód volt az érvágás is.
Kisebb feltűnést kellett, de kegyetlenül hatékony módszer volt lakatlan helyre vinni és ott magukra hagyni a társadalmi normáknak meg nem felelő magaviseletű felnőtteket és gyermekeket. Azzal, hogy otthonuktól távol eső, ismeretlen helyre [ették ki, gyakorlatilag halálra ítélték a szellemi fogyatékosokat. Nagy ritkán az is előfordult, hogy az elmeháborodottat úgy kezelték, mint aki isteni áldásban részesült, s nagy becsben tartották.
Mióta nem számít bűnnek az elmebaj?
A világ egyes tájain ma is létezik még „bolondokháza”, ahol az ápoltakat szabadságukban korlátozzák, és úgy bánnak velük, mintha vadállatok volnának, a nyugati társadalmakban azonban mindez már a múlté. A változást több összetevő együtt idézte elő, köztük az eredményesebb gyógymódok és a humanitárius törődés az elmebetegek jogaival, érzelmeivel.
Az emberséges gyógyítás gondolata nem új keletű. Az elmebetegek gondozásában mintegy két évszázaddal ezelőtt következett be drámai fordulat, amikor Philippe Pinel a párizsi Bicétre azilum igazgatója lett. Pinel elvetette azt a nézetet, mely szerint az őrültek démonok megszállta lények lennének, ezért leoldatta róluk a béklyókat, és emberségesen bánt velük. Barátságosan elbeszélgetett a betegekkel gondjaikról. Felvilágosult szemlélete nagyban előmozdította a modern pszichiátria megalapozását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás