Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Allergia a kertben

Allergia a kertben

Bár az emberek allergiájának nagy részét magában az otthonunkban fellelhető okok váltják ki, van néhány olyan gyakorlati lépés, melyet érdemes megtennünk tágabb környezetünk javítására, s ezáltal csökken a különböző allergiás megbetegedések, például az ekcéma, az asztma vagy a szénanátha által jelentett fenyegetettség.
Otthonunkon kívül persze nem tarthatjuk annyira a kezünkben a dolgokat, ám sokszor felhasználhatjuk tudásunkat az otthoni allergiát kiváltó tényezőkről és irritánsokról más helyzetekben is.
Az egyik otthonunkon kívül eső legnagyobb veszélyforrás az allergiában szenvedőknek, a kert. A nyilvánvaló kiváltó okok a virágpor, és a penész spórák. Sok módja van azonban ezeknek az allergiáknak az enyhítésére, sőt megakadályozására is. Kerüljük az erősen illatos növényeket, amelyek nagyobb valószínűséggel okoznak allergiát az arra érzékenyeknél, ezért különösen kerülendőek ezek a fajta növények a kert pihenőhelyei és a gyermekek játszóterületei mentén. A levéltetvek és egyéb kártevőket ne mesterséges anyagokkal próbáljuk távol tartani, hiszen ugyanolyan hatékony, ám kevésbé okoz allergiát, ha szappannal és vízzel fújjuk le őket, majd letöröljük.
A fűallergiában szenvedő gyermekek védelmére célszerűbb a fű helyett a játszóterekről már jól ismert gumilapokat lehelyezni a kicsit játszóterületeire. Hatékony megoldás lehet a focipályákon használt műfű alkalmazása is.
Fűnyírás és kerti munkálatok után tusoljunk, mossunk alaposan kezet, ezzel is eltávolítva testünkről a kertben esetlegesen rákerült irritációt, allergiát okozó növényi részecskéket.
Egyénenként eltérő, ki melyik napszakban és időjárási viszonyok között érzékeny kevésbé a kertben fellelhető allergénekre. Tapasztaljuk ki saját korlátainkat megkönnyítve ezzel életünket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás