Kezdőlap / Fogászati betegségek / Láthatlan ellenség

Láthatlan ellenség

Életünkben nagyon sok kellemetlenséggel találkozhatunk a vesekőtől a kialakult vérrögig, azonban nem szabad elmennünk a fogkő mellett sem, hiszen nincs is rosszabb, mint egy lyukas, esetleg rohadt, vagy csúnya sárga, esetleg fekete fog. A fogfájás irtózatos tud lenni, átmehet a fejre, arcra, még lázat is okozhat. Sajnos sok esetben a rossz fogmosás is lehet oka a fogak elkorhadásának, vagy a túlzott cukor, üdítőital fogyasztása fogmosás hiányában. Minden egy alattomos és láthatatlan réteggel kezdődik, a fogkővel.
A fogkő tulajdonképpen a lepedék, melyet nem sikerült eltávolítanunk a fogunkról. A nyálunk feloldott ételmaradékát képezi és baktériumok tömtelegét hordozza magában, mely korhadálja a fogakat. Fontos, hogy a már kialakult fogkövet mihamarabb eltávolítsuk, mert az ínysorvadáshoz vezethet, ha sokáig fogunkon hagyjuk.
Ha még nincs fogkövünk, akkor naponta minimum 2 alkalommal este és reggel fogat kell mosnunk, mindenhol alaposan és, ha pénztárcánk megengedi, akkor mindig használjunk valamilyen szájvizet. A rendszeres és alapos fogmosás orvosi költségektől is megkímél bennünnek, a fájdalomról nem is beszélve! Nem szabad hagyni, hogy fogaink elkorhadjanak, kihulljanak, megbetegedjenek, mert egy egész életen át tartó kellemetlenségeket okozhatnak nekünk. A fogkő nem csak a szemünknek zavaró a sárgás fogak miatt, hanem súlyos fogágy-betegségek melegágya is lehet. Az íny gyulladását okozhatja, mely a kellemetlen szájszaggal egyetemben folytonos vérzéshez is vezethet, melyet étkezésekkor tapasztalhatunk. Ha nem szedetjük le fogkövünket időben, akkor az ínyünk elsorvadhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogkő? Súlyos is lehet?

Miért is fontos a száj higiéniájának megőrzése? Számos fogászati problémát okozhat a fogkefe és a …

Hozzászólás