Kezdőlap / Fogászati betegségek / Láthatlan ellenség

Láthatlan ellenség

Életünkben nagyon sok kellemetlenséggel találkozhatunk a vesekőtől a kialakult vérrögig, azonban nem szabad elmennünk a fogkő mellett sem, hiszen nincs is rosszabb, mint egy lyukas, esetleg rohadt, vagy csúnya sárga, esetleg fekete fog. A fogfájás irtózatos tud lenni, átmehet a fejre, arcra, még lázat is okozhat. Sajnos sok esetben a rossz fogmosás is lehet oka a fogak elkorhadásának, vagy a túlzott cukor, üdítőital fogyasztása fogmosás hiányában. Minden egy alattomos és láthatatlan réteggel kezdődik, a fogkővel.
A fogkő tulajdonképpen a lepedék, melyet nem sikerült eltávolítanunk a fogunkról. A nyálunk feloldott ételmaradékát képezi és baktériumok tömtelegét hordozza magában, mely korhadálja a fogakat. Fontos, hogy a már kialakult fogkövet mihamarabb eltávolítsuk, mert az ínysorvadáshoz vezethet, ha sokáig fogunkon hagyjuk.
Ha még nincs fogkövünk, akkor naponta minimum 2 alkalommal este és reggel fogat kell mosnunk, mindenhol alaposan és, ha pénztárcánk megengedi, akkor mindig használjunk valamilyen szájvizet. A rendszeres és alapos fogmosás orvosi költségektől is megkímél bennünnek, a fájdalomról nem is beszélve! Nem szabad hagyni, hogy fogaink elkorhadjanak, kihulljanak, megbetegedjenek, mert egy egész életen át tartó kellemetlenségeket okozhatnak nekünk. A fogkő nem csak a szemünknek zavaró a sárgás fogak miatt, hanem súlyos fogágy-betegségek melegágya is lehet. Az íny gyulladását okozhatja, mely a kellemetlen szájszaggal egyetemben folytonos vérzéshez is vezethet, melyet étkezésekkor tapasztalhatunk. Ha nem szedetjük le fogkövünket időben, akkor az ínyünk elsorvadhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Leave a Reply