Kezdőlap / Meddőség / A meddőség lelki okai

A meddőség lelki okai

Azt szokták mondani, hogy egy nő két dologért tesz meg mindent, hogy legyen gyereke, s hogy ne legyen gyereke. Bizony, sok olyan pár van sajnos, akik évekig várnak arra, hogy gyermekük szülessen, s valami miatt mégsem sikerül számukra. Ha ez az idő tovább tart, mint egy év, vagy ha megfogan ugyan a gyermek, de a nő nem képes többszöri próbálkozás után sem a terhességet kihordani, akkor meddőségről beszélnek. Ennek több oka is lehet, elsősorban fizikális és hormonális okokat keresnek az orvosok, hisz feltételezik, hogy a pár valamelyikének „hibásan” működik a szervezete, s így, valamilyen rendellenesség áll a dolog mögött. Hosszantartó procedúra az, amit ilyenkor egy párnak végig kell csinálnia, s ezek bizony nem mindig fájdalommentes beavatkozások. Amennyiben találnak is fizikális okot, akkor arra kezeléseket írnak ki, s a jelenlegi módszerek valamelyikével próbálják megszüntetni akár a gyulladást, a szűkülést, vagy bármi olyan problémát, amit okként sorolnak. Előbb-utóbb a leendő szülők többsége eljut odáig, hogy a mesterséges megtermékenyítést is vállalják, csakhogy megszülessen gyermekük. Sajnos, még ez sem a legbiztosabb beavatkozás, számos alkalommal hiába történik meg. S ilyenkor, más nem marad, mint az, hogy bele kell törődni, a kapcsolat meddő.
Azonban a gyermek fogamzásának lehetnek pszichoszomatikus okai is, amikor szervi, hormonális okokat nem találnak az orvosok. Előfordul, hogy sem a nőnél, sem a férfinél nincs olyan kizáró tényező, ami indokolná a várt terhesség be nem következését.
Persze vannak számosan akik a hosszantartó meddőség, vizsgálatok, és mindenféle beavatkozás után mégsem a „megadást” választották, hanem az örökbefogadás mellett döntöttek. S ekkor bekövetkezett a „csoda” amint megérkezett az örökbefogadott gyermek a családba, az anya természetes úton mégis teherbe esett. Talán azért történt a dolog, mert elmúlt a szorongás, a mindenáron való teherbeesés után? A mostani kutatások eredményei azt is bebizonyították, hogy a meddőségnek bizony számos lelki oka is lehet. Feltételezzük, hogy elég „okos” az anya szervezete, hogy eldöntse, vajon felkészült-e a gyermek fogadására, készen áll-e arra, hogy feltételek nélkül elfogadja őt?
Ismeretségi körömben volt olyan házaspár, ahol az előző házasságból már született gyermek. A nagy családon belül viszont e születés után sajnálatosan egy testileg, lelkileg beteg kisgyerek is érkezett, akinek a gondozása súlyos problémákat vetett fel. Igaz, hogy a beteg gyermek nem az ismerősömé volt, mégis, amikor új házasságában közös gyermeket is szerettek volna, bár egyiküknek sem volt szervi elváltozása, de mégsem sikerült a nemzés, sőt a mesterséges megtermékenyítés sem. Valahol, a háttérben újra- és újra előtört az a gondolat, mi lesz, ha az új jövevény is beteg lesz, olyan, mint a közeli hozzátartozójé? Később e házasság is tönkre ment, s az új kapcsolatban az elvált párnál azonnal megfogant a gyermek. A görcs elmúlt, ahogy kikerült abból a családi körből, ahol e negatív érzelem rátelepedett a gyermekvállalásra.
Kísérletek bizonyították, hogy a depresszió is okozhatja a meddővé válást. Ez ugyan, egy ördögi kör – a teherbeesésért mindent elkövetnek, nem sikerül, ez szorongást, majd depressziót is okozhat, s az, valóban meddőséget okoz. A vizsgált személyeknél bebizonyosodott, hogy azoknak a nőknek közel 60 %-a, akik felkeresték meddőségi problémájukkal a pszichológust, 6-8 hónapon belül sikerült teherbe esniük. Sokszor, maga a leendő anya sincs tisztába olyan elfojtott, rejtett indulatokkal, gátakkal, amelyek akadályozzák a teherbeesését.
Valójában, egy ki nem mondott, de mégis langyosan működő párkapcsolat, vagy akár egy rosszul választott életpálya, de bármilyen más, fel nem dolgozott trauma, haláleset okozhat olyan csendesnek mondott depresszív állapotot, ami nem szembeszökő, már szinte mindennapossá váló – pl. csak annyit érzékel, hogy nem tudja pozitívan látni a hétköznapjait, kissé borúsnak látja a világot. S ilyenkor bizony, kialakulhat az a meddőségi folyamat, aminek talán pár beszélgetéssel véget lehetne vetni, és az olyannyira kívánt gyermekáldás is bekövetkezne.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meddőség és a sorszerűség 1.

A meddőség kapcsán egy fontos kérdés merülhet fel bennünk. Van-e vajon sorsszerűség abban, hogy egy …

Leave a Reply