PCOS

Napjainkban egyre több nőnél jelentkezik a petefészek cisztás megbetegedések. Ez a társadalmi evolúciónak olyan következénye lehet, ami veszélyezteti az emberiség létét?
Rengeteg nő küzd terméketlenségi problémákkal, amelynek az okát az életvitelünkben és táplálkozási szokásainban keresendő. Esetleg szociális gondok is előidézhetik, mint például a stressz vagy lelki problémák (munkahelyi nyomás).

Mi is az a PCOS betegség?
A policisztás ovárium szindroma rövitése, Irvin Stein és Michael Lenthal nőgyógyászok 1930-ban fedeztek fel egy különös endokrin zavart, amikor olyan nőket vizsgáltak meg, akiknél indokolatlanul elmaradt a menstruáció. Ezeknél a betegeknél a mindkét oldali petefészkükben rengeteg cisztát találtak, elhízottak voltak, szőrösdtek és a férfias kopaszodás jelei voltak megfigyelhető rajtuk.
Jelenleg három fő tünetből kimutatható a pcos: késlekedő vagy elmaradt ovuláció (megnyúlt menstruációs ciklus), férfias szőrzet megjelenése, hasi elhízás, begyulladt aknék és ultrahanggal kimutatható ciszták a petefészkeken.

Mára ezt a betegséget intezíven kutatják és szoros összefüggésbe hozzák inzulinrezisztenciával. Ez gyakori elhízással is járhat, amikor a finomított szénhidrátot a szervezet nem képes feldogozni és zsírrá alakítja át és lerakódik a testünkben. Ez nem azt jelenti, hogy a zsírlerakódás egyenlő lehet az elhízással. Itt a visceralis zsír mennyisége is döntő lehet számos tényező mellett, amely a has belsejében, a belső szervek és a belek köré lerakodó zsírt jelenti.

A másik figyelmeztető tünete lehet a PCO-nak, a férfihomonszint megnövekedése, ami a
hajhullással, zsírosodóbb bőrrel és erősödő szőrzettel jár.

A nyugati társadalmakben a nők negyede szenved PCO. Gyakran csak azután ismerik fel a kórt, miután a házaspárok évek óta sikertelenül próbálkoztak a baba összehozásával. Fontos az, hogy ne a genetikába keressük a hibát ebben az esetben. Fogjuk fel mint környezeti alkalmazkodás, amely azt jelenti, hogy a Föld túlnépesedett és kevesebb utód szükséges. Címkék

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a helyzet, ha valakinek tényleg nem lehet gyereke?

Végre megtalálod álmaid pasiját, ráadásul ő is teljesen beléd habarodik. Eltelik pár év és még …

Leave a Reply