Kezdőlap / Aranyér / Az aranyér

Az aranyér

Akkor beszélünk aranyérről, ha a vénás vérelvezetés akadályoztatott, és az érfonat megnagyobbodik, majd a végbélcsatornába nyomul. Kellemetlen betegség, mely szúró, égő, viszkető fájdalommal jár. Leggyakrabban kiváltó oka a mozgáshiány, rossz étrend, ülő munkavégzés, de előfordulhat székrekedéstől, vagy épp szüléstől is. Érdekes módon a gyakori hasmenés is kedves az aranyérnek. Sokan kínosnak érzik ezt a problémát, ezért nem fordulnak vele orvoshoz, pedig könnyen lehet egy komolyabb betegség előfutára is. Nem kell félni az orvostól, először tapintással megvizsgálja, majd mivel sok esetben nem látható teljesen, végbéltükrözéssel vizsgáltatja meg a kötőszöveteket. Maga a vizsgálat fájdalmat nem okoz, egyszerűen csak cikinek érezzük. De inkább egy cikis orvosi pillanat, mint hosszú évek kellemetlensége, mely után úgyis el kell majd menni.

De lássuk csak, mik is a tünetei:
– Nyomó szúró végbéltáji fájdalmak.
– Vércsík a székleten.
– Erős viszketés, főleg esténként az ágyikóban fordul elő.
– Esetlegesen sebesedés

Sok házi praktika létezik a tünetek kezelésére, de a problémát egyik sem oldja meg, nem lehet az orvost helyettesíteni. Vegyünk sorba néhányat, amivel csökkenthetők a kellemetlen tünetek:
-meleg ülőfürdő
-kamillavirág, és körömvirág kivonatú krémek csökkentik a viszketést

Az aranyér 3 stádiumba sorolható. Az első stádium, még könnyen kezelhető, krémmel, és gyógyszerrel gyógyítható. A második stádiumnál a kitüremkedést egy gumigyűrűvel zárják el, így az nem kap vért, és egyszerűen elhal. Ez a kezelés azonben nem mindenkinek hasnál, rajtuk már csak a harmadik fázis segíthet: A harmadik stádium esetén nincs apelláta, bizony műtétre van szükség. Ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy inkább előbb forduljon orvoshoz, mint később.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az aranyér

Általában bármely betegségről is essen szó érdemes az egészet több szálon megközelíteni: – a tünet …

Hozzászólás