Kezdőlap / Állatok / Macska / A macska származása

A macska származása

A macskák jóval az ember előtt jelentek meg a Földön. Körülbelül 40 millió évvel ezelőtt alakultak ki a kutya- és macskafélék.
A tudósok ma már egyetértenek abban, hogy az európai vadmacska afrikai rokona, a kaffermacska volt a házimacska őse. A házimacska farka ugyanúgy elvékonyodik a vége felé, mint a kaffermacskáé, míg a vadmacskáé az elejétől a végéig egyforma vastag.
A „macska” szó is afrikai eredetre utal. Egyiptomban valószínűleg a hangja után nevezték el az állatot „maunak”, míg a kínaiak”maonak” nevezik az állatot.
Az ember a földművelés elterjedésekor figyelt fel a macskára, hiszen a földeken megtermelt gabonát valahol tárolni kellett, és a gabonasiklók vonzották az egerek és az egyéb rágcsálók hadait a sok egér nyomában pedig a macskák is megjelentek az ember közelében.
A Föld legrégebbi városa, Jerikó romjai között kutató régészek 9000 éves macskacsontokra bukkantak. Valószínű, hogy kezdetben szőrméjéért és húsáért vadásztak a macskákra, később azonban bizonyára felismerték hasznosságát az egerek és patkányok irtásának területén. Ettől kezdve nem csak eltűrték őket, hanem vigyáztak is rájuk. Elképzelhető, hogy ezzel a kölcsönös előnnyel kezdődött a macska háziasításának folyamata, amely során a vadmacska fokozatosan háziállattá szelídült.
Szelídítésében talán az ősi egyiptomiak nagyfokú állattisztelete is szerepet játszott, hiszen ők a vad- és a háziállatok egész sorát istenségnek tekintették. A macska háziasítása először tehát a Nílus partján történt meg. Körülbelül 5000 évvel ezelőtt a macska is bekerült az ember közvetlen környezetébe. Sokáig kizárólag Egyiptom területén éltek az állatok és kevésbé terjedtek el a földközi-tengerparti országokban. Ennek egyik oka az is lehet, hogy Egyiptomban kultuszának köszönhetően szigorúan büntették, ha valaki külföldre csempészett egy macskát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sziámi macska

Az egyik legkedveltebb macskafajta a sziámi. A fajta a Távol-Keletről származik, nevüket Sziámról, a mai …

Hozzászólás