Kezdőlap / Állatok / Macska / Macskasétáltatás

Macskasétáltatás

Manapság egyre több cicust látunk sétálni az utcán, de ezek nem kóborolnak, hanem a póráz végén kémlelik a világot. Egy kis türelemmel a macska sok mindenre betanítható. Legyen szó akár az alomba piszkításról, a kaparófa használatáról, játékról, a macska is azok közé az intelligens állatok közé tartozik, amit bátran sétáltathatunk.
Persze mindennek megvan a maga menete, így ennek is. A legjobb, ha tisztában vagyunk a macsek viselkedésével, és ismerjük a reakcióit. Már három hónapos korában elkezdhetjük a szoktatást. A hámot, és a pórázt könnyen beszerezhetjük az állatkereskedésekben. Olyan hámot érdemes venni, mely nem nyakörvvel, hanem mellkast átfogó pántokkal van felszerelve, így kényelmes a cicának is, hiszen nem szorítja meg a nyakát. Könnyebbé tehetjük a megszokást, ha már eleve nyakörvhöz volt szokva a cicánk.
A gyakorlást kezdjük úgy, hogy először csak a lakásban adjuk rá a hámot, úgy naponta háromszor. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl szorosra húzva a pánt, mert kényelmetlenül érezheti magát a macska, és negatív élményként jegyzi meg azt a pillanatot. Az első napokon még ne kapcsoljuk rá a pórázt, hagyjuk hogy megszokja a hámot. Ha úgy látjuk hogy nem zavarja, szólítsuk magunkhoz, és dicsérjük meg ha odajött. Miután már végeztünk az otthoni gyakorlással, kipróbálhatjuk először csendesebb környéken, és rövid távon kivinni az utcára. Majd fokozatosan növelhetjük a távot, és az utca zajosságát. Ha pozitív visszajelzést látunk, és azt hogy a cica élvezettel sétálgat, lefekszik a fűbe, füvet rágcsál, akkor hetente egyszer kivihetjük. Ez nemcsak jó szórakozás lehet, de gazdagítja a macska-gazdi kapcsolatot, és folyamatos mozgást nyújt, így folyamatosan fitt marad a cicusunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szobacica

Bár a macska sokkal önállóbb és önfejűbb mint a kutya, ő is igényli a gondoskodást …

Hozzászólás