Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Magas koleszterinnél mit kell csinálni?

Magas koleszterinnél mit kell csinálni?

Már szinte népbetegségnek számít a magas koleszterinszint. De mi is az a koleszterin? Miért baj, ha több van belőle?
A zsírok a szervezetnek az egyik alapvető építőmolekulái, és közéjük tartozik a koleszterinmolekula. Akkor van baj, ha a koleszterinből több van, mint ami megengedett. Sajnos ezt igen hamar el lehet érni, mert a mai társadalom az amúgy is elég egészségtelenül él. A mozgáshiány, a magas vérnyomás, a túlsúly, a dohányzás, a cukorbetegség, a stressz mind-mind elősegítik a magas koleszterinszintet. És ezek hatása csak hatványozódik, ha több is megvan egy emberben.
A magas koleszterinszint következtében kialakulhat érelmeszesedés, szívinfarktus, érszűkület, és egyéb halálos betegségek. Sajnos meg kell említeni, hogy elsősorban a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere-zavarok, a helytelen és túl zsíros táplálkozás valamint az egyéb szervek megbetegedései (például a máj, a pajzsmirigy) okozzák a magas koleszterinszintet. És ehhez csak hozzájön az egészségtelen életmód.
Ha diétázik az ember, és rendese be is tartja, és annak ellenére is magas a koleszterinszintje, akkor nem a táplálkozásával van a baj. Akkor egyéb lehet a probléma, vese, máj vagy pajzsmirigybetegsége lehet, vagy esetleg genetikailag öröklött anyagcserezavara lehet. Azonnal orvoshoz kell fordulni, mert komolyabb probléma is előfordulhat, ha nem azonnal, akkor később. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel nagyon jó eredményeket lehet elérni.
Igen, el lehet kerülni ezt a betegséget is.
Nem kell megijedni, nem halálos a magas koleszterinszint. Ha betartjuk a diétát, nem eszünk nagyon zsíros ételeket, nem dohányzunk, nem élünk stresszes életet, eleget mozgunk, akkor eleve kevesebb az esély a betegség kialakulásának. Időnként ellenőriztessük a koleszterinszintet, és ha magas, forduljunk orvoshoz, aki gyógyszeres kezelést fog javasolni. Esetleg, mi is lehetünk a magunk orvosai, már leírtam, mit kell tennünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás