Kezdőlap / Terhesség / Magas vérnyomás és a terhesség

Magas vérnyomás és a terhesség

Manapság egyre több nő dönt amellett, hogy a terhességet és a szülést kitolja a 30-as, 40-es éveire, ami azt jelenti, hogy a magas vérnyomás kockázata növekszik, ezért egyre több esetben alakul ki a terhesség alatt magas vérnyomás. Az ilyen terhességet az előzőek miatt veszélyeztetett terhességnek minősítik, mivel egy súlyos kockázati tényező a terhesség alatt a magas vérnyomás. Ez a helyzet azzal jár, hogy folyamatosan kell a vérnyomást mérni, és a kezelőorvossal konzultálni, valamint az előírásokat szigorúan betartani. Amennyiben önnek magas vérnyomása van, és azt kezelik, akkor a folyamatos orvosi kontroll alatt is sikeres és problémáktól mentes lehet a várandóság.

Bizonyos dolgok javíthatják a problémáktól mentes várandóságot, ilyen például:

– szülészorvosa tudjon a magas vérnyomásáról, és szorosan nyomonkövesse azt
– a terhesség alatt végezhető testmozgás csökkentheti a magas vérnyomást, illetve annak kialakulását.
– vérnyomását folyamatosan kövesse, mérje meg minden reggel és este, valamint ha szükségesnek érzi
– új étrendet kell megalkotnia, amelyben a vérnyomást növelő ételeket és összetevőket el kell hagyni. Csökkenteni kell a só fogyasztását, amely jelentős vérnyomásemelő hatással bír. Kérjen étrendi tájékozatókat a védőnőjétől vagy az orvosától.
– a boka, láb és kéz bedagadásával, vizesedésével ne a folyadékfogyasztást fogja vissza, sőt épp ellenkezőleg fogyasszon sok folyadékot.
– sokszor pihentesse a testét, esetleg ha a munkája miatt stresszes, ideges, akkor érdemes mérlegelni a táppénzt a szülésig, illetve a csökkentett munkaidő lehetőségét.
– ha már vérnyomáscsökkentőt szed, konzultáljon az orvosával, hogy a terhesség alatt is szedhető fajtájú-e a vérnyomáscsökkentő gyógyszere
– magas vérnyomásos terhesség esetén nagyobb az esély a császármetszéses szülésnek, ezt érdemes figyelembe venni
– magas vérnyomásos terhesség esetén gyakrabban kell az orvoshoz járni a terhesség alatt, mint alapesetben kéne, de ez az anya és a magzat érdekében szükséges.
– érdemes a vizeletet többször ellenőriztetni, hogy nehogy problémát jelentő toxaemia alakuljon ki, amit a vizeletben lévő fehérjeszám alapján könnyen kimutatható.
– súlyosan magas vérnyomás esetén konzultáljon orvosával még a terhesség előtt, hogy megéri-e a kockázatokat a teherbe esés, illetve ha már teherbe esett, akkor a magzat kihordása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply