Kezdőlap / Terhesség / Étkezés a terhesség alatt

Étkezés a terhesség alatt

Az anya az egyetlen táplálékforrása a magzatnak. A testsúly növekedés természetes velejárója a terhességnek és szükséges feltétele a magzat fejlődésének. Ez a testsúlynövekedés egy természetes folyamat, fokozatosan hétről hétre a várandóság második illetve harmadik hónapja alatt. Érdemes azért odafigyelni a testsúlynövekedésre, ugyanis, ha meghalad egy bizonyos értéket, akkor nehéz lesz visszafogyni a baba megszületése után. Minden esetben tartsuk szem előtt, hogy a legfontosabb a magzat egészsége, az étkezések során ez legyen a kiindulópont. Ennek érdekében étkezzünk kiegyensúlyozottan, változatosan és egészségesen.

Az optimális testsúlynövekedésnek a várandóság alatt 12-17 kg-nak kéne lennie, egy átlagos nő esetében. A testsúlynövekedésből kb. 3-4 kg a gyermek, 7-13 kg a méhlepény, valamint kb. 4-5 kg az emlők – a magzatvíz + egyéb dolgok. Egy normális súlyú nő kb. másfél-két kilót hízik az első három hónap alatt, és kb. heti fél kilót a terhesség 2. harmadában. A terhesség vége felé, a 7-8. hónapban is még heti fél kilós hízásnak kell lennie, míg a 9. hónapban maximum fél vagy 1 kiló az optimális.

A testsúlynövekedés nem egy matematikai pontossággal kiszámított terv. Senki se így kövesse, lehetnek pozitív és negatív kiingások és eltérések, a nagy átlagot nézve kell figyelembe venni ezeket az értékeket. Az ideális hízás az nem hírtelen következik be, hanem fokozatosan, így van ideje a szervezetnek is követni a test változását és fordítva. Legyen ideje megnyúlni a bőrnek a hason, legyen ideje a testnek és a szervezetnek hozzászoknia a nagyobb súlyhoz. Amikor azt veszi észre, hogy esetleg hírtelen nem optimális súlynövekedés következik be, ne álljon le a táplálkozással, csak mérsékelje a táplálékfelvételt, lassítva a súlygyarapodást. Ne feledje, hogy a magzatnak szüksége van tápanyagra, ezért nem szabad koplalni a terhesség alatt, mert azzal a magzat fejlődését gátoljuk, mivel a magzat csak Öntől juthat táplálékhoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás