Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Már nem száműzött étel a tojás

Már nem száműzött étel a tojás

Ha magas a koleszterinszintje, ne fogyasszon tojást – hangzott a szigorú intelem a 80-as években. A határozott tiltás világméretű elterjedését intenzíven segítette a világsajtó, és az egészséges életmód zászlaja alatt hadat üzent a tojásnak.
Ennek hatására sokan szinte teljesen száműzték étrendjükből. Hamarosan kiderült azonban, hogy az ilyen jellegű koleszterindiéták hatékonysága igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis a vérzsír értékek csökkenése jóval az elvárt értékek alatt maradt.
A tojás részben ideális, részben pedig speciális zsírjainak köszönhetően lényegesen nem befolyásolja az emberi szervezet vérkoleszterinszintjét – állítják manapság a szakemberek -, ha étkezésünkben tartózkodunk a túlzó szélsőségektől. Mindennapi ételeink közül a tojás tartalmazza a legjobb minőségű fehérjét, a viszonylag kis mennyiségű, de a modern táplálkozástudományi felfogás szerint is ideális összetételű zsírt, a vitaminok hosszú sorát, D-vitaminból a legtöbbet, és számos ásványi anyagot. Egy egész tojás energiatartalma csak 75 kcal, ezen belül a sárgájáé 59 kcal. Egy átlagos méretű tojás fehérjetartalma 2 dl tejével, illetve 2,8 dkg bármilyen sovány húséval egyenértékű.
A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért hibáztatott, sokat szapult koleszterin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, életfontosságú anyag, mely nem csak a táplálékkal jut be a szervezetbe, hanem saját maga is képes előállítani. A jelentős koleszterinigény kielégítése után fennmaradó fölösleges mennyiségtől az egészséges és jól működő szervezet képes megszabadulni.
Ha valamilyen ok miatt a szervezet erre mégsem képes, akkor válik ártalmassá a koleszterin. Lerakódik az érfalakra, beivódik a sejtekbe, és érelmeszesedést okoz. A koleszterin-anyagcsere egyensúlyáról, illetve átmeneti vagy állandó zavarairól vérünk koleszterinszintjének változásai árulkodnak.
Az ezzel kapcsolatos kutatások során bebizonyosodott, hogy az ételekkel elfogyasztott koleszterin nagyobb mennyisége is csak a mindennapos, legalább két hétig tartó, megszakítás nélküli bevitel esetén emeli az értéket. Az alkalmanként, akár másnaponkénti nagyobb koleszterinfogyasztás – pl. rántotta vagy belsőség – nem vezet a szint drasztikus emelkedéséhez.
Nemzetközi vizsgálatokban megfigyelték, hogy koleszterinszegény diéta mellett is alig-alig csökkent lényegesen a vérzsír érték.
Együnk tehát nyugodtan tojást, a szakemberek napi 1-2 darab elfogyasztását elfogadhatónak tartják.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás