Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Természetes fegyverekkel is harcolhatsz

Természetes fegyverekkel is harcolhatsz

Koleszterinre szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy, hogy mennyit mérnek egy laborvizsgálat során a szervezetünkben. Alapvetően le kell szögezni, hogy a koleszterin önmagában nem a gonosz találmánya, nem csupán a táplálékkal kerül be a szervezetbe, hanem a szervezet maga is termeli. Koleszterin nélkül nem működne a sejtrendszer, nem termelődnének nemi hormonok, nem lenne szaporodás sem. A koleszterin közreműködik az idegsejtek és az immunrendszer felépítésében is. Egészségünket akkor fenyegeti veszély, ha túl sok koleszterint tartalmaz a szervezetünk. Ilyenkor az ereink átjárhatósága csökken, az ér falára lerakódott ún. atheroma akadályozza a vér szabad áramlását, ezáltal magas vérnyomás lép föl, könnyen bekövetkezhet a szívinfarktus, a trombózis vagy az agyvérzés. Ezt elkerülendő, nem árt a rendszeres ellenőrzés, az évenkénti vérvizsgálat. Ha a normális határértéknél magasabb értékre derül fény, nem szükséges azonnal gyógyszerhez nyúlni. A gyógyszereknek számos komoly mellékhatásuk van, ezért sok orvos ajánlja ilyenkor, hogy próbáljuk meg természetes szerekkel csökkenteni a vérzsír mértékét.
Az egyik ilyen szer a lecitin, a szójababból nyert szervezet-azonos zsíranyag. Fél évszázada Németországban fedezték fel kedvező hatását, majd amerikai kutatási eredmények is alátámasztották ezt a tapasztalatot. Egy magas koleszterinszintű vizsgálati csoport tagjai négy héten át napi három evőkanál folyékony lecitint fogyasztottak, ennek eredményeként 23 százalékkal csökkent a koleszterinszintjük. Később kiderült, hogy az anyag megelőzés céljára is kiváló.
Van, aki a halzsírokra esküszik, és sok hal fogyasztásával igyekszik gátat szabni a koleszterinszint növekedésének, illetve “tisztán tartani” az érrendszerét. Aki nem szereti a halat, halzsírkapszulával is kivédheti a betegséget. A halzsírban található omega-3 zsírsavak védelmet nyújtanak a szív és érrendszer számára azáltal, hogy csökkentik a triglicerid nevű zsír mennyiségét a vérben. A halzsírkapszulák előnyei a halhússal szemben, hogy nem tartalmaznak semmilyen felesleges étkezési zsírt, könnyebben felszívódnak, ezáltal gyorsabban fejtik ki hatásukat, egyszerre több omega-3-at juttathatunk általuk a szervezetünkbe.
A fokhagymát már az ókori Egyiptomban is ismerték. A mai modern orvostudomány is kiaknázza a benne rejlő gyógyító és megelőző hatást. Fő hatóanyaga az allicin, mely a koleszterinszint csökkentésével folyékonyabbá teszi a vért. Ha rendszeresen alkalmazzuk, jobb lesz a közérzetünk, fokozódik a koncentrálóképességünk, javul a kedélyállapotunk. Ahhoz azonban, hogy ezeket a hatásokat kifejtse, naponta minimum két egész fej fokhagymát kellene megennünk. Ezért gyógyászati célra inkább a magas koncentrációjú fokhagymadrazsé a javasolt megoldás, melynek előnye az is, hogy illatmentes.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás