Margitsziget

A budapesti Duna-szakasz idegenforgalmi tekintetben legjelentősebb, kiemelkedő fontosságú pontja a sűrűn lakott belvárosi negyedek közvetlen közelében fekvő Margitsziget. A főváros sokat emlegetett, leglátogatottabb fürdő és sétahelye ez a 2,5 km hosszú, legszélesebb pontján 500 m széles, csaknem 1 négyzetkilométer területű, teljes egészében parkosított sziget. Gazdag és változatos fa-gyűjteménye bátran nevezhető arborétumnak is. Különösen szépek a látványos, nagy koronájú platánok.
A sziget két végét híd köti össze a pesti és a budai városrészekkel, északon az Árpád-híd.
Ezenkívül autóbuszjárat és átkelőhajó-járatok is indulnak a parti városrészek felől a szigetre, ahol mikrobuszok és kerékpárok is a látogatók rendelkezésére állnak.
A Margitsziget Margit-hídi bejáratánál az első látványosság a város Óbuda, Pest és Buda fővárossá egyesülésének 100 éves évfordulóján felállított Centenáriumi emlékmű ( Kiss István műve), mögötte az óriási szökőkút, amelyet esténként színes fényekkel világítanak meg.
A sziget bejáratától észak felé egymást követik a különféle sport-, és egyéb létesítmények.
A szigetcsúcs közelében fekvő sporttelep 1942-ben alakították ki (Hübner Tivadar tervei szerint)
Háromezer néző számára méretezett lelátó, labdarúgó-,futó-,röplabda-, kosárlabda-, atlétikai és teniszpályák vannak. Mellette a Hajós Alfréd uszoda, 1938 -ban építették, az 1896. évi, első újkori athéni olimpia kétszeres győztes bajnokának emlékére. Az előcsarnokban márványtábla őrzi a magyar úszósport olimpiai bajnokainak névsorát.
Ma a Hajós Alfréd uszoda a magyar úszó-,vízilabda sport. Fellegvára.
Margit-szigeten vendéglátó egységek, szórakozó helyek, szabadtéri színpad, ahol korszerű színvonalas operaelőadások, hangversenyek, koncertek vonzzák a látogatókat.
A Margitsziget, s egyben Budapest egyik legszebb és legnagyobb fürdő intézménye a Palatinus strandfürdő, Nyári meleg időszakokban több ezer fürdőző találja meg a forróság enyhítését hozó hűs medencéket. Külön látványossága a stranddal egy vonalban lévő rózsakert, és az itt található zenélő kút.
A sziget oldala felé sétálva pár lépés után elérünk a főváros legszebb környezetében épült szállodához, a Margitszigeti Nagyszállóhoz. 1867-ben építette Ybl Miklós, azóta több ízben korszerűsítették. Egyike Budapest hagyományos, repríztatív szállóinak, előcsarnokát Kondor Béla falképei díszítik.
A második világháborúban elpusztult Margit fürdő helyén építették fel 1979-re a Termál Gyógyszálló 216 szobás, gyógyászati berendezésekkel korszerűen felszerelt épületét. Az ötcsillagos luxusszállodához étterem és kávézó is tartozik
A szigetet a part mentén kiépített kerékpárút és futópálya keretezi. Találunk egy kisebb állatkertet is.
Margitszigeten néhány patinás hangulatú műemléki épület, illetve romot is találhatunk.
A Víztorony közelében a sziget keleti oldalán áll a XII. században épült Szt. Mihály-templom, az egykori premontrei kolostor temploma. Az ásatások során kiderült, hogy ezen a helyen már korábban, a XI. században is kápolna állt.1930-1932-ben Lux Kálmán tervei alapján restaurálták, román stílusban.
A templomtól déli irányban találjuk a középkori Domonkos-rendi apácakolostor és templom épületmaradványait.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Angkor

A 9.- 15.század között, Kambodzsában, az akkor uralkodó khmer királyok, Angkorban építették fel fővárosaikat. Zömével …

Leave a Reply