Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Mediterrán hangulatban Szentendrén

Mediterrán hangulatban Szentendrén

A Dunakanyar kapujában egy kedves kis mediterrán város invitálja a látogatókat. Budapestről sétahajóval 2 óra alatt juthatunk el Szentendrére. A Pest-megyében található 25000 fős lakosú városban a művészet, kultúra, történelem mind megfér egymás mellett. Szentendre
jellegzetes hangulatát, a sokszínű etnikum példaértékű együttélése is
jellemzi. Magyarok, szerbek, dalmátok, szlovákok, németek és görögök
telepedtek le itt az évszázadok során.
Szentendre elbűvöl macsaköves utcácskáival, szűk sikátoraival, szép templomaival. Egy Duna-parti séta, egy kellemes ebéd a számos kitűnő
étterem egyikében, és a város épületeiben való gyönyörködés után, feltétlen el kell látogatni a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, a Skanzenba.
A magyar nyelvterület 8 tájegységét járhatjuk itt be. Belesve az egykori parasztporták ajtajain, a szélmalmot, a vízimalmot, a kovácsműhelyt, kerekeskutat, haranglábat, dézsmaházat látva, szinte visszaszállunk az időben. Ha szerencsénk van, láthatunk kenyeret sütő, vagy éppen tollat fosztó asszonyokat is. A népi építészet, az egykori gazdálkodás, a régi életmód hiteles tárgyakkal bemutatva, igazi időutazás felejthetetlen élmény.
Múzeumokból is akad jó pár a városban, ki-ki kedvére válogathat: Kovács Margit Múzeum, Czóbel Béla Múzeum, Ferenczi Múzeum, Barcsay Múzeum. Ma is számos képző-és iparművész él itt, élvezve a kisvárosi életet, így merítve ihletet az alkotáshoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply