Bélapátfalva

A Bükk szélén fekvő Bélapátfalva kedvelt kirándulóhely, mely egész évben páratlan élményeket kínál az ide látogatóknak. A városka autóval vagy az Egerből óránként közlekedő busszal megközelíthető. Bélapátfalva már a 13. századtól kezdve lakott település volt, így a természeti szépségek mellett gazdag kulturális és történelmi örökséggel is rendelkezik.
Sok túra útvonala is érinti (többek között a hírneves Kék túra is áthalad itt), a környéken a kirándulás mellett kerékpáros-illetve lovas túrákra is lehetőség nyílik. A közelben látható a Bél-kő, melyhez körülbelül öt kilométer hosszúságú tanösvény is vezet. A tanösvényt végigjárva megismerhetjük a régió kultúrtörténetét, állat-és növényvilágát.
A hegy tetejéről páratlan kilátás nyílik a környező tájra és több, fokozottan védett növényfajt is megcsodálhatunk itt, mint a magyarföldi husángot, a korai szegfűt vagy a szirti pereszlényt. A Bél-kő alatt áll a híres Bélapátfalvi ciszterci apátság. Az apátságot még 1232-ben alapították, temploma a mai napig fennáll, olyannyira hogy ma is tartanak itt istentiszteleteket és esküvőket. Különlegessége hogy ez az egyetlen, máig létező cisztercita apátság Magyarországon. Az apátság novembertől márciusig hétfő kivételével minden hétköznap látogatható 10 és 16 óra között. Lehetőség van idegenvezetés igénybevételére is. Kéthetenként vasárnap akár szentmisén is részt lehet venni a templomban. Az apátság közelében található a hajdanán hírneves cserépgyár épülete. A helyi múzeumban megtekinthetőek az itt készült, jellegzetes mintázatú edények.
Bélapátfalvától nem messze található a Lak-völgyi tó, amely igazán idillikus kiránduló, piknikező és pihenő hely. A tavat erdők veszik körül, így nyáron sem túl nagy a hőség. A tó népszerű horgászparadicsommá vált az idők során és strandolásra is alkalmas.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply