Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Filmelőzetesek / Mely filmeket érdemes megnézni bevételeik és értékeléseik alapján?

Mely filmeket érdemes megnézni bevételeik és értékeléseik alapján?

A nyár során általában elmondható, hogy a szabadidő mértéke a fokokkal egyenes arányban nő. Márpedig a szabadidő eltöltésére egyik leginkább alkalmas program, a légkondicionált bevásárlóközpontokban lévő mozgóképszínházak látogatása. Ezt a Hollywoodi stúdiók is jól tudják, éppen ezért, a legmelegebb évszak során hozzák ki a nagy költségvetésű, popocorn mozi névre keresztelt látványorgiára szakosodott filmjeiket, remélvén, hogy közeledik egymás felé, a nézői igény, és a szakmai bevétel orientáltság kielégülése.
Mivel a jegyárak és az átlagkereset évről-évre rosszabbul viszonyulnak egymáshoz, nem árt egy kis segítség, hogy szórakozásra szánt pénzünket mire költjük. Általában két módszer alapján választunk. Egyik a kritika, mely lehet filmes esztétikai alapon nyugvó elmélyült érvelés, vagy akár a baráti körünk tagjainak véleménye, illetve a filmek anyagi sikerességét tartjuk egyfajta mércének. Aki pedig beismerten ezek alapján választ hasznosnak találhatja, ha a jelenlegi legnépszerűbb moziban játszott filmeket, ilyen típusú értékelések alapján hasonlítjuk össze, sorban.
Kezdjük mindjárt egy régebb óta futó filmmel, a másnaposok folytatásával, ami az Egyesült Államokban 244 millió dolláros bevételnél jár, megszerezte a vígjátékok eddigi legsikeresebb nyitóhétvégéjének elismerését és már szinte biztos, hogy elkészül a folytatás, hiszen a főszereplők közül, már mind a hárman aláírták a szerződést. Ugyanakkor az Imdb – n (ami a legnagyobb internetes filmes adatbázis) már csak 6,9 csillagon áll a szavazatok alapján, az első rész 7.9 csillagos értékeléséhez képest.
A folytatások hava ez a tengerentúlon és nálunk is, és ezek minden esetben alulmúlják elődeiket színvonal és bevétel tekintetében. Az említett filmen kívül, vizsgálhatjuk még a Karib -tenger kalózai 4. részének bevételeit, ami a sztárparádé ellenére is kevesebb, mint legutóbbi folytatásának nyeresége. A maga 229 millió dolláros bevételével, az Egyesült Államokban még nem hozta be a 250 millióra becsült készítési költségeit, de ha világszinten nézzük, akkor már jócskán túl is szárnyalta azokat, és csillagokban mért értékelése (6.9) is, csak egy tizeddel múlja alul az előző epizódét. A kung-fu panda folytatás eddigi 153 milliós bevétele pedig kevésnek tűnik, legalábbis a közönség 7.8-as csillagokban mért értékeléséhez képest, ami viszont, pont hogy egy tizeddel múlja felül előzményének megítélését.
Az ,,X-men: az elsők” című film megítélése is hasonlóan ambivalens. Egyrészt ez a folytatás, egy előzmény, ahol a rég ismert karaktereket új színészek testesítik meg, fordítva ezzel az eddigi viszonyokon. A mozi 8.1 ponton áll, ráadásul olyan sok szavazattal, hogy ezzel bekerült a legnagyobb filmes adatbázis 250 legjobb filmjének listájára 237. helyével megelőzve az Esőembert és A Viharszigetet. Az eddigi 133 millió dolláros bevétel azonban több, mint kiábrándító a legutóbbi X-men fejezet 234 milliós teljesítményhez képest, persze ez még változhat, legalábbis, ha az a tetszési index tovább emelkedik.
Végezetül, pedig egy a nagyágyúk közé csendesen besurranó komédiáról kell említést tegyünk, ami nem más, mint a Koszorúslányok, ami nem folytatás, de gyakran emlegetik a Másnaposok női verziójának, annak ellenére, hogy a nőiesség nem sok szerephez jut a filmben. Ez a néhol altesti poénokkal is operáló mozgókép nemcsak, hogy 7.7 csillagon áll (emlékezzünk, hogy 8.1 már elég a világ legjobb filmjeinek listájához), de 147 millió dolláros eddigi bevétel is nagyszerűnek mondható, ahhoz képest, hogy a költségvetés 32 millió dollár körül mozog. Az olcsóság a nagyobb nevek hiányának köszönhető, persze ez marketing költségekkel együtt a duplája is lehet, de ezt a többi filmnél sem vettük számításba, így a most játszott filmek között, megtérülés szempontjából ez a legsikeresebb. Persze nemrég indult útjára a Transformers harmadik epizódja, ami felboríthatja a játék eddigi állását. Mindenesetre sikeres választást és jó szórakozást kívánok!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kung Fu Panda 2.

A mese ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt: Po, a Sárkányharcossá avanzsált ifjú és …

Hozzászólás