Kezdőlap / Építőipar / Lakáshitel / Rövidesen indul az adósmentés

Rövidesen indul az adósmentés

Augusztusban már lehet árfolyamvédelmet kérni a devizaalapú ingatlanhitelekre. A svájci frank árfolyamát 180, az euróét 250, a japán jenét pedig 200 forinton rögzítik, az adósok ilyen árfolyamon kérhetik hiteleik törlesztését. Ennek óriási előnye az lesz, hogy kiszámíthatóak, azaz fixek lesznek a havi törlesztőrészletek. Az árfolyam-különbözet egy forintszámlán gyűlik, ezt 2015-től kell elkezdeni törleszteni, de az új törlesztőrészletek nem lehetnek lényegesen magasabbak az előzően fizetett fix részleteknél. 
2011. június 20-án az Országgyűlés elfogadta a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslatot. A jogszabály szerint a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező természetes személyek 2011. december 31-ig írásban kezdeményezhetik hitelezőjüknél a törlesztési árfolyam 36 hónapig, de legfeljebb 2014. december 31-ig történő rögzítését. A programban mindenki részt vehet, akinek jelzáloghitele van, és megfelel a feltételeknek (például nincs 90 napi késedelemben). A rögzített árfolyam és az ezt meghaladó tényleges törlesztési árfolyamok közötti különbségre a devizakölcsönt nyújtó bank speciális jelzáloghitelt (gyűjtőszámlahitel) nyújt, aminek a fedezete ugyanaz a lakóingatlan, mint a devizahitel esetében.
A jogszabály júliustól engedélyezi a hiteltörlesztés nem fizetésekor a 30 millió forint feletti értékű ingatlanok és a 20 millió forint feletti hitelek esetében az árverezést. 2015-től már bármelyik ingatlan árverezhető lesz. További szigorítás, hogy a hitelintézetek nemcsak a 180 napon túli, hanem 90 napon túli késedelem esetén is kezdeményezhetik a fedezetül szolgáló ingatlan árverezését.
A törvény kizárja az árfolyamvédelemből azokat az ügyfeleket, akik más állami fizetéscsökkentésben vesznek részt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakásvásárlási hitel

A lakásvásárlási hitel az egyik legnagyobb hitel konstrukció. Amivel nagyon sokan éltek az elmúlt években …

Hozzászólás