Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma egy olyan állapot, melyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint, és kóros vérzsír-összetétel jellemző. A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúér betegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A metabolikus szindróma diagnózisát akkor mondhatjuk ki, amennyiben az előbb felsorolt kockázati tényezők közül legalább három jelen van. A metabolikus szindróma egy olyan kórkép, melynek az összes kockázati tényezőjét hosszú távon kell kezelni. Bebizonyosodott, hogy az életmód megváltoztatásával, és megfelelő kezeléssel (beleértve a gyógyszeres kezelést is) jelentősen mérsékelhető a betegség súlyos szövődményeinek kialakulása. A tünet-együttes felismerésében fontos szerepe van a vérnyomás, a koleszterin-, és a vércukorszint rendszeres ellenőrzésének. Fontos, hogy a laboratóriumi eredményeinket mindig beszéljük meg a kezelőorvosunkkal!
A betegség kezelhető testsúlycsökkentéssel, túlsúly esetén 5-10 százalékos fogyás segíthet; a testmozgás segít a koleszterin szintjének optimalizálásában, és mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is; szívet kímélő étrend, azaz kerülendő a telített zsírok, és a só fogyasztása.
Mindezekből láthatjuk, hogy mennyire fontos odafigyelnünk a testsúlyunkra. Étkezzünk egészségesen, fogyasszunk több rostdús ételt (gyümölcsöt, zöldséget, gabonatermékeket), és kerüljük a zsíros, túlzottan fűszeres ételeket!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás