Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Mező Imre rejtélyes halála

Mező Imre rejtélyes halála

A védők hamar belátták, hogy a harckocsik ellen nem tudják megvédeni az épületet. Valószínűleg a kétségbeesés is munkált bennük: a felmentésükre küldött tankok is őket lövik. Mező elrendelte, hogy adják meg magukat. Ragaszkodott, hogy ő menjen ki tárgyalni a támadókkal. Majd azzal folytatja, hogy Mező Imre a 38 éves Asztalos János ezredes, politikai tiszt (honvédtiszt) és Papp József 39 esztendős tüzér ezredes kíséretében egy lécre kötözött fehér abrosszal a kezében kilépett a pártház kapuján, és elindult a támadók felé.
Amikor leléptek a járdáról, géppisztolysorozat kaszálta le őket. A gyilkosok vezetője valószínűleg Mesz János volt, alvilági nevén Falábú Jankó, a Corvin köz tüzérparancsnoka.
Egyik sem halt meg azonnal. Mezőt egy autóbuszba tették, és a Péterffy Sándor utcai kórházba vitték. Mező Imre valóban a két honvédtiszttel hagyta el az épületet. Fehér zászló is volt náluk. Az épület főbejárata ovális helyiségében, a hátuk mögött, egy csoport karhatalmista szorongott. A fehér zászló láttán a téren lévő fegyveresek beszüntették a harcot. Egymásnak kiáltották:Ne lőjetek! Ezek megadják magukat!
Amikor Mező és a két tiszt lelépett a pártház előtti járdáról, a pártház bejáratánál tartózkodó egyik karhatalmista a nyitott szárnyú kapuból öntevékenyen, tehát parancs nélkül, tüzet nyitott a felkelőkre. Ezek persze azonmód viszonozták a lövéseket. Ebben a tűzharcban, amelynek középpontjába kerültek, esett el Mező Imre és a két honvédtiszt. Mező Imre és Papp ezredes életveszélyesen megsebesült.
Fegyveres civilek szállították kórházba, ahol szakorvosok igyekeztek életét megmenteni. Egy napot élt még.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Járványemlék Pest-Budán

A török uralom után szomorú képet mutatott Pest-Buda közegészségügyi helyzete. Az ostrom következtében a város …

Hozzászólás